Руските граждани с висок бюджет се завърнаха на пазара на скъпи недвижими имоти в Лондон, след спада на търсенето заради неопределеността свързана с "Брекзит". Това сочи проучване на международната консултантска компания Knight Frank, според което, активността на заможните руснаци на пазара на имоти в Лондон към лятото на 2021 г. е скочила с 25%, спрямо същия период на 2019 г.

Според други проучвания, повишен интерес от руснаци за покупка на имоти се отчита не само за Лондон, но и за цяла Великобритания.

През първите девет месеца на 2021 г., по оценки на Savills, на пазара на луксозни недвижими имоти в Лондон общо са сключени повече сделки, отколкото през която и да е пълна година през последните шест години.

Консултантите са регистрирали общо 352 транзакции с бюджет над 5 млн. британски лири, което е със 75% повече в сравнение с 2019 г. Повечето от сделките са осъществени от самите британци и постоянно пребиваващи в страната чужденци.

Що се отнася до заможните руснаци, като един от основните мотиви за покупка на жилище в Лондон, те посочват желанието да имат "алтернативно пристанище", коментират експерти. Обемът на трансграничните преводи към Обединеното кралство от Русия надхвърли 1,4 млрд. долара за първото полугодие, което е почти колкото за цялата 2019 г.

От Savills обясняват, че други фактори, стимулиращи руски граждани за покупки на имоти в Лондон, са рекордно ниските банкови лихви и очакванията за висока инфлация.

Къде в Европа руснаците предпочитат да инвестират в имоти

Къде в Европа руснаците предпочитат да инвестират в имоти

Заможните руснаци купуват за лично ползване големи апартаменти с 2-3 спални или къща с басейн

Богатите руснаци сключват сделки за луксозни имоти в Лондон предимно в сегмента над 2 млн. паунда. Купувачите, както и преди, предпочитат нови сгради в центъра на Лондон, поясняват експерти.

Според прогнозите на Savills, през следващите пет години цените на жилищата и наемите на пазара на първокласни имоти в Лондон ще нараснат с 21,5%. Knight Frank също очакват динамика в цените за периода от порядъка на 20-25%, като посочват, че скъпите имоти са "добър защитен актив".