Българската и европейската статистика отчетоха позитивно раздвижване в строителството през февруари, но играчите в сектора са на друго мнение

За всеобща изненада един от най-потърпевшите в условията на икономическа криза отрасли като строителството отбелязва известен ръст през последните месеци. Подобна тенденция отчетоха както от Националния статистически институт (НСИ), така и от статистическата служба Евростат.

През февруари 2009 г. в сравнение с предходния месец обемът на строителните дейности е нараснал в шест държави от Европейския съюз (ЕС). Най-голям ръст се регистрира в България (2%), следвана от Германия (1.9%) и Словения (1.1%).

Най-голямо понижаване през февруари спрямо предходния месец е регистрирано в Румъния. За месец строителните дейности в северната ни съседка са се свили с 8.6 на сто. Следват я Испания (5.3%) и Чехия (2%). На годишна база обаче строителните работи бележат спад от 11.2 на сто в ЕС и от 11.8% в страните от еврозоната.

Седмица преди Евростат и националната статистика също отчете увеличаване на произведената строителна продукция през февруари спрямо януари тази година (виж стр. 7), но общата строителна продукция през февруари намалява на годишна основа с 5.8%. Това се дължи на спада с 9.4% на сградното строителство, което има дял над 65% в общото строително производство. Според НСИ обаче се потвърждава тенденцията строителните предприемачи да насочват усилията си към доизграждане на строителни съоръжения, свързани с инфраструктурата.

Въпреки обнадеждаващите на пръв поглед статистически данни не са малко картините в бранша, които

на места приличат на лунен пейзаж

На пазара на недвижими имоти има застой и основната причина за това е липсата на свободни пари, ограниченото кредитиране и другите фактори, съпътстващи икономическата криза. Сделките са по-скоро инцидентни, независимо че кривата на цените върви надолу.

Според председателя на Националното сдружение „Недвижими имоти" Лъчезар Искров в момента се върви към дъното, което ще бъде достигнато още тази година. „След като пазарът докосне най-ниската си точка, нормално е да следва оттласкване и да започне неговото постепенно съживяване. Ръст, какъвто регистрирахме през 2007 и 2008 г., обаче не може да се очаква", казва той.

Управителят на „Линдер Имобилиен" Росен Плевнелиев прогнозира, че имотният пазар ще продължи да буксува и да затъва поне още половин година. Но за някои ситуацията нищо чудно да се окаже печеливша и част от инвеститорите дори да успеят да реализират сделката на живота си.

„В момента емблематични сгради в САЩ може да се купят на цени, които са най-ниски за цяло едно поколение. И въпросът не е кога ще стигнем дъното, а какви мерки ще вземем, за да тушираме последиците. Въпросът е кой ще ни оттласне, какво ще ни дърпа нагоре по пътя към излизане от кризата", коментира Росен Плевнелиев. Според него възстановяването ще отнеме време, през което трябва да се следва цялостна стратегия за развитие на икономиката.

Мотор за преодоляване на кризата може да бъдат чуждестранните инвестиции и затова трябва да се мисли за тяхното насърчаване (виж карето). Плевнелиев посочи като пример развитието на индустриалните зони с ясно формулирани приоритети за стимулиране на определени индустрии.

„Цените на качествените имоти стигнаха дъното

и няма да паднат допълнително. В годината на купувача клиентите трябва да търсят изгодната цена, но това невинаги е равностойно на най-ниската. Внимавайте какво стои зад ниската цена и нека да останат празни лошите жилища." Предупреждението е на Пламен Мирянов, председател на управителния съвет на „Артекс Инженеринг".

Регионалният мениджър на „Херчеса Интернационал" за България и Румъния Маурисио Меса Гомес допуска, че дъното на практика още не е достигнато. И кризата на имотния пазар в България ще се усети най-сериозно през юли.

На практика прогнозите на участници на пазара - предприемачи или посредници, си остават както и в края на миналата година доста противоречиви. Едни очакват средното понижаване на цените до края на годината да достигне до 15 на сто, други - до 20-25%.

„Ако трябва да продавате имот - направете го сега. През следващите 2 години цените няма да се увеличават." Препоръката е на „Remax-България", цитирана от investor.bg. От компанията смятат, че в момента пазарът се управлява от нарушения баланс между търсене и предлагане при жилищните имоти, офисите и търговските площи. При жилищата предлагането е огромно. Допълнителен натиск върху пазара и върху цените оказват новопостроените и непродадените имоти, както и тези, които се препродават. По данни на агенцията в момента в София има около 50 000 непродадени имота, а за продажба са обявени общо около 120 000.

Сериозният проблем е липсата на пазар. Сделки се сключват и в момента, но изискват много

повече усилия и време

тъй като предлагането в почти всички имотни сегменти сериозно се увеличи и това засили конкуренцията. Другият специфичен момент са поскъпналите финансови ресурси. Заради тях и заради вдигнатата летва от страна на банките при отпускането на ипотечни заеми кръгът на купувачите на имоти допълнително се сви.

Затягането на условията и пренасочването на свободните финансови ресурси към други сектори застави немалко от инвеститорите и посредниците да преосмислят схемите за продажби. Като се започне от липсата на комисиони за купувача, чиито позиции стават все по-силни на пазара, и се стигне до най-различни схеми за разсрочено плащане,  покупка на обекти без първоначални вноски или дори сключване на лизингов договор само срещу лична карта (схеми, предлагани преди всичко от предприемачи, които не успяват да реализират ваканционните си апартаменти в някои от сериозно застроените черноморски курорти).

Маурисио Меса Гомес лансира друга схема за улесняване на купувачите, която преди време пожънала изключителен успех в Испания. Моделът на „спестовната сметка" осигурявал на потребителите данъчни облекчения при полагане на усилия за по-продължително спестяване за първото си жилище. Схемата е приблизително следната - парите за новия дом се събират в продължение на четири години в жилищен влог, а държавата от своя страна предлага данъчни облекчения за къщите, закупени с такива средства. За да може да се реализира тази идея обаче, е неизбежна регулаторна намеса от страна на държавата и ангажимент от страна на инвеститорите.

Преди време подобна идея беше лансирана от представителите на Националното сдружение „Недвижими имоти" и Българската предприемаческа камара в строителството. Те предложиха да се помисли за по-лесен и евтин достъп при покупката на първо жилище от младите семейства. Предложението беше дадено на правителството, независимо че самите инициатори са наясно как подобна идея би се приела изключително трудно точно сега.

Какво предлага бизнесът:

Антикризисните мерките за преодоляване на проблемите в строителния сектор бяха приети от специално сформирана в края на февруари работна група, в която участваха експерти и строителни предприемачи. В началото на седмицата те бяха официално обявени. Бизнесът предлага:

- Да се създадат държавни механизми за справяне с кризисната ситуация в сектора, като се поддържа тясна връзка с работната група от водещи професионалисти в бранша. Целта е прозрачно и безплатно да се консултира изпълнителната власт, като се компенсират липсата на опит и административен капацитет.

- Да се изгради дългосрочна стратегия за развитие на страната, като се определят перспективните индустрии.

- Да се подобри административното обслужване и да се намерят решения за облекчаване на затрудняващите бизнеса административни тежести. Например по отношение на тромавите процедури по одобрение на проекти и издаване на разрешителни за строеж. А там, където е възможно, да се въведат експресни и обикновени услуги.

- Да се изгради механизъм за контрол върху монополите, предоставящи обществени услуги, като ВиК и електроразпределителните компании с оглед бързо и качествено включване и предоставяне на услуги на предприемачите.

- Да се съкратят сроковете за възстановяване на ДДС.

- Да се активизира работата с местната власт в няколко насоки: нормативно регулиране на публично-частното партньорство, за да бъде насърчено инфраструктурното строителство; насочване на средства към общините и механизми за тяхното разходване.

- Да се предприеме законодателна промяна с оглед намаляване възможностите за възражение и блокиране на изграждането на общинска и държавна инфраструктура.

- Да се подобри административното обслужване, което да стимулира навлизането на нови инвеститори.

- Да се създаде механизъм за контрол, следене и стимулиране на ипотечното финансиране с оглед на неговата животоспасяваща важност за индустрията на недвижимите имоти.

- Да се създаде програма за стимулиране на нискоенергийно и пасивно строителство (Закон за енергийна ефективност).

- Да се въведе стандарт при продажба на имоти - ново строителство в защита на интересите на потребителите. Да се регулира дейността на посредниците при сделки с имоти.