Словения се изкачи на първа позиция в класацията по поскъпване на жилищните имоти на Knight Frank Global House Price Index. През 2018 година жилищата в европейската държава са поскъпнали с 15,1 процента, показват данните. Само през четвъртото тримесечие спрямо предходното увеличението е 1,9%.

Международният валутен фонд (МВФ) изчислява, че икономиката на страната е нараснала с 4,5% през 2018 година. Като член на еврозоната, лихвите в държавата са ниски, което помага и на жилищния пазар. Последните данни от националната статистика сочат още, че сделките са нараснали почти двойно от 5 700 през 2009 г. до над 10 000 през 12-те месеца до края на третото тримесечие.

Словения измества Хонконг и за първи път застава начело. Самият Хонконг дълго време стоеше на първо място, но пазарът най-накрая започна да се охлажда. За цялата 2018 година поскъпването е в рамките на 5,9 процента, което поставя територията на 22 позиция. През четвъртото тримесечие обаче се отчита спад от 4% спрямо второто и 6,2% спрямо третото тримесечия.

Спадът на цените бе очакван и бе причинен от някои политики на местното правителство, както и от волатилния капиталов пазар и по-силната валута. Търговската война пък накара купувачите да изчакат.

На втора позиция е Малта с 11,8% ръст за 12 месеца. Страната бе начело през предходното тримесечие. Континентален Китай се добира до третата позиция с 10,7%. Жилищата поскъпват сериозно и в Унгария (10,4%), Турция (9,7%), Чехия (8,7%), Латвия (8,6%) и Холандия (8,4%).

България е на 20-та позиция, като в края на м.г. жилищата са били с 6,3% по-скъпи, отколкото година по-рано. През последните три месеца на 2018 г. цените са се покачили с 0,8%.

Общият ръст по света е 4,3%, като едва 8 пазара от 56 бележат спад. Половината от тях са в Европа: Швейцария (-0,1%), Италия (-0,8%), Швеция (-1,5%). В дъното на класацията е Финландия с 2,9% поевтиняване.

От пика преди кризата, в Европейския съюз жилищата са поскъпнали средно с 15%, показват още данните на Knight Frank.

Словения е европейската страна, в която имотите поскъпват най-бързо в целия ЕС

Неочакваната малка европейска страна, в която имотите поскъпват най-бързо в целия ЕС

Най-бърз растеж на цените в Западна Европа има в Холандия