Малта успя да изпревари Хонконг като най-горещ имотен пазар в света през второто тримесечие на годината, показва доклад на Knight Frank LLP. Цените на жилищата на средиземноморския остров са се покачили с цели 17 процента спрямо година по-рано, сочат данните на централната ѝ банка. Търсенето се повишава заради недостиг в комбинация със силен ръст на икономиката от 6,6 процента.

Хонконг – най-малко достъпният жилищен пазар в света – е на втора позиция, като цените там се покачиха с 16 процента. Регионът оглавяваше класацията десет пъти от 2009 година насам, но се очаква в следващите месеци пазарът там да се охлади като резултат от повишаващите се лихви, казват от Knight Frank.

Прогноза: Двуцифрен спад на цените на най-недостъпния имотен пазар в света

Прогноза: Двуцифрен спад на цените на най-недостъпния имотен пазар в света

Комбинация от фактори ще направи имотите по-евтини

Заедно със Сингапур и Нова Зеландия, бившата британска колония посрещна нова порция мерки, които да забавят темпа през последните три месеца.

"Несигурността заради търговската война и възможно повишение на лихвите по ипотечните кредити допринасят за понижаване на цените" в Хонконг, казва Алва То от Cushman & Wakefield Plc. Те очакват корекция на пазара в Хонконг през 2019 г., а наскоро Gaw Capital Partners to CLSA Ltd. прогнозираха, че цените могат да се сринат с до 15 процента.

На другия край на класацията са Украйна, Перу и Саудитска Арабия, където цените намаляха с 4,5%, 1,6% и 1,3% съответно.

Недостъпният имотен пазар, който кара младите да живеят извън закона

Недостъпният имотен пазар, който кара младите да живеят извън закона

Сериозен проблем

Централна и Източна Европа - и мястото на България.

България е поставена на 12 позиция с 8,2% ръст спрямо второто тримесечие на годината и 1,6% спрямо първите три месеца на годината. Като цяло Централна и Източна Европа са регион на силен растеж. Латвия, Словения и Унгария също отчитат ръст между 12 и 14%, а целият регион - 8 процента, в сравнение с 5,1% за цяла Еввропа. Цените се подкрепят от засилването на икономиките, по-високата заетост и наличието на евтини кредити.

В Турция имотите поскъпват с 11 процента, без да броим инфлацията от 16%.

В кои столици от Централна и Източна Европа жилищата са най-недостъпни и къде сме ние?

В кои столици от Централна и Източна Европа жилищата са най-недостъпни и къде сме ние?

Едно сравнение на региона