София се класира на 90-о място в глобалния индекс за цените на жилищата на консултантската компания Knight Frank през третото тримесечие на 2020 година. Ръстът е 3,8% на годишна база, но в доклада се уточнява, че използваните данни за София са от европейската статистическа служба Евростат и са от второто тримесечие на изминалата година.

Класирането на столицата ни на 90-о място е сериозен спад със 47 места. В предишния доклад на консултантската компания за второто тримесечие на годината, София беше класирана на 43-о място.

Според доклада търсенето на жилища се е оказало устойчиво по време на пандемията с незначително намалени или затруднени продажби на някои места.

Класацията оглавява филипинската столица Манила с ръст на цените от 34,9% за 12 месеца. Според доклада банките във Филипините отчитат силно търсене на финансиране за проекти от висок клас и нарастване на разходите за строителство и труд.

На второ място е турският град Измир с покачване на цените от 27,7%. Следва още два големи града в съседката ни - Анкара (27,2%) и Истанбул (25,7%).

В топ десет попадат Санкт Петербург с ръст от над 18 на сто, Отава, Люксембург, Милано и Хобарт. Цели 18 града в класацията регистрират двуцифрен годишен ръст на цените на имотите.

Въпреки мерките за охлаждане през последните няколко години, Сеул продължава да регистрира годишен ръст на цените от 15%, заради икономическия подем и спекулативна активност, се казва в доклада.

Столицата на северната ни съседка Румъния се класира на 35-о място с ръст на цените от 7,3% на годишна база, а жилищата в Атина са нараснали с 5,5%, което поставя гръцката столица на 59-то място в доклада на компанията.

Четири канадски града (Отава, Халифакс Монреал и Хамилтън) сега в топ 20, след като стана ясно, че Канада обмисля данък за чужди купувачи в цялата страна. Американските градове също се изкачват нагоре в класацията - най-напред в класацията са Финикс, Сан Диего, Сиатъл.

Къде са най-големите сривове

Процентът на градовете, регистриращи спадове на цените намалява през третото тримесечие на изминалата година. 15% от градовете, включени в класацията, отбелязват спад в цените на имотите.

Най-голям спад има в Дубай, който е на 150-о място в класацията със срив на цените от над 8 на сто на годишна база. Преди него е Абърдийн в Шотландия със 7,9%. Спадове отчитат и в Абу Даби и Делхи.

Всички погледи сега са насочени към данните за четвъртото тримесечие на 2020 година, В вероятно ще има умерен растеж на цените заради неотдавнашните блокировки, докато продажбите и цените в някои части на Азия може да започната да набират сила.