Компаниите за строителство на недвижими имоти в Китай вероятно преживяват най-лошата си година поне от 2012-а насам. Най-богатите собственици на фирмите за недвижими имоти в страната са загубили над от 46 милиарда долара общо тази година, според Bloomberg Billionaires Index. Основен дял в този размер заема собственикът на закъсалата компания Evergrande, чието богатство е намаляло със 17,2 милиарда долара - един от най-големите спадове за 2021 г. изобщо.

Секторът на недвижимите имоти в Китай набра скорост много бързо през последните две десетилетия, благодарение на експанзията в строителството, увеличаване на богатството в страната и др.", казва Терънс Чонг, който е доцент по икономика в Китайския университет в Хонконг.

"Развитието определено ще се забави. Процентът на хората, които притежават собствено жилище в бъдеще ще падне", прогнозира той. Жилищният сектор на Китай представлява около една четвърт от брутния вътрешен продукт на страната.

Китайските власти засилват контрола над Централната банка, заради казуса с Evergrande

Китайските власти засилват контрола над Централната банка, заради казуса с Evergrande

Инспектори проверяват ЦБ и други финансови институции

Миналата година бяха въведени нови правила, които имаха за цел предотвратяване на нов балон за жилища. Но това доведе до проблеми за строителните предприемачи след години на растеж. Оттогава цените на жилищата паднаха, банките станаха по-строги при отпускането на заеми и инвеститорите станаха по-скептични към фирмите. Резултатът е, че около 15 компании за недвижими имоти не са изплатили своите корпоративни облигации през 2021 г., а собствениците на китайски компании са вложили около 3,8 милиарда долара от своите активи, за да се справят с изплащането на дълговете си. Купувачите на жилища не са имали срок за завършване на апартаментите, които вече са платени частично.

Кризата е сринала богатството на тези, които забогатяха по време на бума, а собственикът на Evergrande се превърна символ за пометените от кризата магнати в страната.

Някога той е вторият най-богат човек в Азия със състояние от 42 милиарда долара, но сега разполага с 6,1 милиарда долара,заради спада на акциите, както заради продажбата на лични активи, за да изплаща дълга си.

Китай налива 188 милиарда долара в икономиката, заради затъналата в дългове Evergrande

Китай налива 188 милиарда долара в икономиката, заради затъналата в дългове Evergrande

От Китайската комунистическа партия заявиха, че "осигуряването на стабилност" ще бъде основен приоритет през следващата година

От Централната банка на Китай вече заявиха, че Пекин няма да спаси най-задлъжнелия строителен предприемач в света.

Кризата обхвана и една от компаниите, която се смяташе за един от най-силните играчи в индустрията. Става дума за Shimao Group Holdings Ltd. Акциите й се сринаха заради притеснения, че е изправена пред финансова криза.

Някои магнати загубиха статута си на милиардери. Изпълнителният директор на компанията Sinic Holdings Group Джан Юан Лин например загуби 75% от богатството си за един ден.

Междувременно Централната банка на Китай намали задължителните резерви на банките и икономистите очакват фискални стимули през следващата година.