Китайската народна банка обяви, че ще намали коефициента на задължителните резерви за повечето банки с 0,5%.Правилата ще влязат в сила следващата седмица. Така ще се намали размера на парите, които банките трябва да държат в резерв и ще се освободя 188 милиарда долара ликвидност, предаде CNN. Това се случва на фона на криза на ликвидността в строителния сектор, която разтърси китайския пазар на облигации.

Това е втора поредна мярка тази година. Тя идва на фона на сигналите на Политбюро на Китай, че би могло да се предприемат по-агресивни действия за защита на икономиката през 2022 г. От Китайската комунистическа партия заявиха, че "осигуряването на стабилност" ще бъде основен приоритет през следващата година.

Китай е на прага на безпрецедентна жилищна криза

Китай е на прага на безпрецедентна жилищна криза

Най-голям риск има за семействата с малки и средни доходи

Стъпката е голяма, защото Пекин е предпазлив по отношение на намесата в икономическото възстановяване на Китай по време на пандемията. Като цяло страната се въздържа от подкрепа чрез стимули за икономиката. Вместо това има по-целенасочена подкрепа за по-малките предприятия, които са били засегнати от пандемията.

Китай се справи по-добре от другите големи икономики по време на пандемията и беше единствената голяма икономика, която нарасна през миналата година.

Натрупаният дълг от страна на строителните компании в Китай удря по инвеститорите

Натрупаният дълг от страна на строителните компании в Китай удря по инвеститорите

Дълговата криза в жилищния сектор е все по-сериозна

И все пак Китай е изправен пред редица предизвикателства пред растежа през 2021 г., като недостиг на електроенергия, затруднените доставки и криза в недвижимите имоти.

Кризата с недвижимите имоти може би е най-голямата за Китай. Evergrande е един от най-големите и най-задлъжнелият предприемач в сектора в страната. Тя е била на ръба на фалита от месеци. Преди дни тя предупреди, че може би няма да има достатъчно пари, за да покрие финансовите си задължения. Анализаторите отдавна се опасяват, че сривът на Evergrande може да има огромно негативни последици в сектора на недвижимите имоти в Китай, който представлява цели 30% от БВП.

Китайската Evergrande отново е на ръба на фалита

Китайската Evergrande отново е на ръба на фалита

Компанията за недвижими имоти има краен срок за погасяване на дълговете, но едва ли ще го изпълни

Според икономисти, цитирани от Bloomberg, намаляването на коефициентите ще помогне да се компенсират трудностите, пред които е изправена икономиката, особено през първото тримесечие на 2022 г. По думите им през следващата година, задължителните резерви ще бъдат намалени с още 50-100 базисни пункта.

Намалението на коефициента ще бъде за всички банки с изключение на тези, които вече са на най-ниското ниво от 5% - предимно малки търговски банки.

Собстевеникът на China Evergrande продава луксозното си имущество в опит да покрива дълга на компанията

Собстевеникът на China Evergrande продава луксозното си имущество в опит да покрива дълга на компанията

Приходите от тях ще са бледи, в сравнение със задълженията на Evergrande

Това ще понижи капиталовите разходи за финансовите институции с около 15 милиарда юана всяка година и ще намали общите разходи за финансиране на икономиката, се казва още в изявлението.