След като месеци насам се движи от краен срок до краен срок за погасяване на дълговете, доскорошният имотен гигант - китайската Evergrande Group отново е на ръба на фалита, съобщават световните медии. Песимистичните коментари на една от най-задлъжнялите компании в света повишиха очакванията за пряко държавно участие и управлявано преструктуриране на натрупания дълг.

След като направи три 11-часови плащания на купони през последните два месеца, днес Evergrande отново е изправена пред края на 30-дневен гратисен период за погъсяване на дълговете си, като този път дължимата сума е $82,5 милиона.

Основателят на Evergrande продаде 1,2 млрд. акции

Основателят на Evergrande продаде 1,2 млрд. акции

Той е принуден да продава собствени активи, за да покрие задълженията на компанията

Чрез свое изявление от миналия петък, от компанията заявиха, че кредиторите са поискали общо $260 милиона, както и че не могат да гарантират достатъчно средства за изплащане на купони. Изявлението заличи над една шеста от пазарната стойност на акциите на Evergrande в азиатската търговия днес.

Някога компанията беше най-успешната корпорация в Китай, докато днес се бори с повече от $300 милиарда задължения, което означава, че колапсът може да се разпространи в сектора на имотите и извън него.

Китайските власти заявиха, че ще изпратят екип в Evergrande по искане, който да наблюдава управлението на риска, да засили вътрешния контрол и да поддържа операциите.

Китайската централна банка от своя трана съобщи, че рискът за по-широкия сектор на имотите може да бъде ограничен.

"Краткосрочният риск от дълговете на една фирма за недвижими имоти няма да подкопае пазарното финансиране в средносрочен или дългосрочен план", коментираха от Народната банка на Китай.

Собстевеникът на China Evergrande продава луксозното си имущество в опит да покрива дълга на компанията

Собстевеникът на China Evergrande продава луксозното си имущество в опит да покрива дълга на компанията

Приходите от тях ще са бледи, в сравнение със задълженията на Evergrande

Според централната банка, продажбите на жилища, покупките на земя и финансирането "вече са се върнали към нормалното си състояние в Китай".

В доклад на Morgan Stanley се казва, че регулаторите вероятно ще улеснят дискусията за преструктуриране на дълга на компанията с офшорни кредитори, след като бизнес операциите започнат да се стабилизират.