Стойността на недвижимите имоти в центъра на Брюксел се е сринала в последните две години, съобщават местни медии, като се позовават на данни от фирми посредници и нотариални кантори.

Причините за това са основно две - превръщането на центъра на града в пешеходна зона и нарасналата заплаха от терористичен удар. Отчита се, че при къщите понижението на цените е с 34,4 на сто, а при апартаментите е 10,3 процента. Най-много са поевтинели апартаментите с две стаи (-18 на сто) и тристайните жилища (-30,8 на сто).

Специалистите поясняват, че в резултат на превръщането на центъра в пешеходно пространство се увеличава броят на събитията, които се организират в тази част на града. Това повишава шума, тълпите от хора и замърсяването. Според фирмите за недвижими имоти, единствените, които в момента купуват, са служители в институциите на ЕС.

По данни от сектора, много имоти в центъра остават непродадени, като вместо обичайните три седмици за сключване на сделка от обявяването на жилището за продан, сега е необходима половин година. Сделки има, само ако обявената предварително цена на имота бъде понижена от продавача. 

Източник: БТА