Ръстът в средните цени на имотите в Бургас е между 37% и 55% за последните 4 години, според данни на агенцията Ай Брокерс. Днес средните цени в Център, Лазур и Зорница надхвърлят 1400 евро на кв.м.

По думите на управителят на агенцията Николай Господинов през първото тримесечие на 2022 година са издадени 141 разрешителни за строеж на жилищни сгради за 501 жилища.

По негови думи новото строителство е от много голямо значение, тъй като то определя и стойността на съществуващите жилища в тези райони. При проследяване на сделките с жилищни имоти през последните 4 години се наблюдава устойчив ръст, като изключение прави 2020 г. поради пандемичната обстановка. Това заяви той по време на бизнес дискусията на сайта за обяви за недвижими имоти Imoti.net в Бургас с водещ Снежана Стойчева. В дискусията участие взеха представители на имотния бранш и бизнеса, които очертаха актуалното състояние на пазара на недвижими имоти в Бургас и региона.

Всички анализи на пазара на недвижими имоти сочат, че Бургас е притегателен център за млади български семейства с добри доходи. Това отбеляза Даниела Иванова от Пощенска банка и уточни, че кредитополучателите са основно семейства до 45 години, чийто доход е нараснал с 33% през изминалата година, в сравнение с 2020 година.

Налице твърде голямо търсене на ваканционни имоти, но малко предлагане. Средните цени са отбелязали ръст спрямо юни миналата година от 10 до 40% в зависимост от локацията. Продължава най-голямото търсене на имоти в комплекс Слънчев бряг, особено от чуждестранни купувачи, отбеляза Иван Василев от агенция Капитал Естейт.

Василев посочи, че поради добрата инфраструктура и близост до магистралата, предпочитани са ваканционните комплекси на север от Бургас. Почти 90% от продавачите са руски граждани, което затруднява извършването на сделки в кратки срокове поради наложените санкции. Той коментира още, че българските купувачи предпочитат да купуват на юг от Бургас.

Жилищни кредити в Бургас през изминалата година, спрямо 2020 г., са 36% повече, а само през първото тримесечие на тази година ръстът, спрямо същия период на 2021 година, е 73%. По нейни думи с 15% се е увеличил размерът на жилищния кредит. Това заяви Даниела Иванова от Пощенска банка.

Какво прави община Бургас, за да превърне града в още по-добра среда на живот?

Отговор на този въпрос даде гл. арх. на града арх. Емил Бурулянов. Той представи изграждането на нови промишлени зони в Индустриалния и логистичен парк, предстоящото изграждане на жилищни сгради в кварталите Изгрев и Славейков. Бурулянов разкри, че в селата Маринка, Твърдица, Димчево, Извор и кварталите Банево, Ветрен и Крайморие предстои изграждане на еднофамилни къщи и вили.

Стара Загора е нa четвърто място по ръст на цените на жилищата у нас

Стара Загора е нa четвърто място по ръст на цените на жилищата у нас

Най-търсените райони в града са Аязмото и Центъра, където средните цени на жилищните имоти надхвърлят 1000 евро на кв.м

По негови думи от голямо значение за развитието на града са и новите обществени сгради - училища, детски градини и многопрофилна детска болница. Големите инфраструктурни проекти за изграждане на ВиК и пътна инфраструктура, както и създаване и реновиране на нови зелени пространства в града са онези важни части от наистина добрата среда на живот в този красив черноморски град.