Най-високата сграда в света отбеляза един от най-големите ръстове на цените в сегмента на луксозните жилищни имоти и в частност в луксозните жилищни комплекси в Дубай миналата година. Ръстът идва след като пазарът се възстанови от спада, пише Bloomberg.

Цените в Бурж Халифа се покачиха с 23%, докато средният ръст на цените на жилищата е 8% в Дубай според изчисления на консултанта по имоти Knight Frank.

Бизнес активността в Дубай се възстанови миналата година заедно със скока в туризма. За това допринесе и прочутото изложение Expo 2020 - едно от най-големите събития от началото на пандемията на коронавирус. Градът беше сравнително достъпен по време на пандемията, а закупуването на недвижими имоти също е един от най-бързите начини за чужденците да получат разрешение за пребиваване.

Луксозните имоти са били убежище за богатите европейци за други, привлечени от района богаташи. Миналата година HSBC Holdings Plc прогнозира, че нарастващото търсене на по-големи жилища по време на пандемията ще допринесе за ръста на цените на пазара на имоти в Дубай, а анализаторите от Morgan Stanley очакваха ралито да продължи "няколко години".

Според Knight Frank каза купувачите на имоти продължават да се насочват към изключително луксозните квартали на града с много нови участници на пазара.

"Това са супербогаташи, привлечени от Дубай и от факта, че емирството сега е един от най-безопасните райони в света, имайки предвид ефективното ограничаване на разпространението на Covid-19".