Цените на жилищата в Обединеното кралство падат с най-бързия темп на годишна база от 2011 г. насам. Това потвърждават данните на Halifax, а причината е, че пазарът на имоти е засегнат от нарастващите разходи по заемите, пише Bloomberg.

Средните цени са надолу с 2,6% през юни спрямо година по-рано. На месечна база пък цените паднаха с 0,1%, третият пореден спад. Цената на едно жилище е 364 320 долара средно.

Спекулациите, че лихвите ще продължат да повишават, заради упорито високата инфлация, повишиха цената на ипотеките, като най-често срещаните заеми с фиксиран лихвен процент вече са над 6%.

"По-малката достъпност неизбежно ще доведе до спирачка на търсенето на имоти. Купувачите преценяват какво реалистично могат да си позволят", според Ким Кинерд, от Halifax Mortgages.

Според изчисления на UK Finance 800 000 заема с фиксиран лихвен процент ще трябва да бъдат рефинансирани през втората половина на тази година и още 1,6 милиона през 2024 г.

По данни от Nationwide Building Society цените на жилищата са спаднали с 3,5% за годината - най-много от 2009 г. насам. Според Halifax в Южна Англия, където има най-скъпи жилища, иам и най-голям спад в цените.

В Лондон цените са паднали с 2,6% спрямо година по-рано. В Югоизточната част сривът е с 3%, най-много от юли 2011 г.

Строителството на жилища във Великобритания се свива с темповете, наблюдавани по време на кризата през 2009-та

Строителството на жилища във Великобритания се свива с темповете, наблюдавани по време на кризата през 2009-та

Индексът на производствената активност е спаднал до 42,7 - най-ниското ниво от май 2020 г.

В Уелс цените отбелязаха бум по време на лудото купуване по време на пандемията, йо сега има спад на цените с 1,8%, първият годишен спад от март 2013 г.

В Шотландия се отчете пък първия спад на цените от три години, макар и скромните 0,1%. Повишаване на цените има само в Уест Мидландс, Йоркшир и Хъмбърсайд и в Северна Ирландия.

Анализаторите очакват цените на жилищата да паднат с до 10% от пика си през миналия август.