Периодът на свръхниски лихви от финансовата криза насам създава други кризи - с недостъпността на жилищата по целия свят. Въпреки инвестираните средства в нови апартаменти, недостигът продължава, а цените продължават да растат нагоре. Невъзможността на голяма група хора да се сдобият с мечтаното жилище се прехвърля върху политиците, които пък започват да се намесват с нетипични мерки.

В САЩ например редица щати започват да предприемат мерки за ограничаване на ръста на наемите, което създава притеснения за акционерите в компаниите, които купуват и отдават жилища.

Макар че повечето от над дузината предложения в отделни щати за ограничаване на ръста на наемите да са в още начална газа, някои вече предприеха действия.

Първи щат в САЩ слага ограничение на поскъпването на наемите

Първи щат в САЩ слага ограничение на поскъпването на наемите

Недостигът на жилища създава огромен проблем в Орегон

През февруари Орегон прие закон, който сложи таван на увеличението от 7 процента плюс инфлацията. Демократите в Колорадо представиха законопроект този месец, с който ще премахнат дългогодишната забрана за контрол върху наемите. Така местните власти там ще могат да избират собствен лимит. Законодателната власт в Ню Йорк също обмисля подобни мерки. Ограничения се чакат и в редица други щати, след като миналата година демократите увеличиха властта си на много места.

Калифорния е друг щат, в който миналата година, след гласуване, тръгна към ограничаване на цените на наемите - въпреки изхарчените от индустрията милиони за лобиране.

Недостъпността на жилищата създава кризи по целия свят

Недостъпността на жилищата създава кризи по целия свят

Множество градове се борят с проблема. Засега - неуспешно

Решението обаче ще създаде проблем

Обичайно, непазарните мерки може и да решават за кратко даден проблем, но създават нови. В този случай може просто да задълбочат съществуващия. В Ню Йорк, където законопроектът за ограничаване на ръста на наемите има широка подкрепа сред политиците, изграждането и продажбата на нови многофамилни сгради през първото тримесечие на годината падна до най-ниското си ниво от шест години насам. Тъй като компаниите, които оперират тези сгради и ги отдават под наем, ще имат ограничение на печалбата и нестабилно бъдеще, те имат по-малко стимули да инвестират в едно от малкото възможни решения на проблема - изграждането на нови сгради.

Лудостта не е само в САЩ, а отдавна се настани и в Европа. Както вече писахме, в Берлин се чуват силни гласове за национализация на компаниите, които отдават жилища под наем. И местните жители вече събират подписка за референдум, който макар и най-вероятно да се окаже противоконституционен, праща силен сигнал към политиците. Все пак идеята се подкрепя от 44% от жителите, които скоро ще излязат да гласуват и на избори.

Защо Берлин се замисли за национализация на жилищата?

Защо Берлин се замисли за национализация на жилищата?

Цели 44 процента от жителите искат градът да изкупи апартаментите