Активен пазар до края на годината със стабилни цени и умерен ръст на ипотечното кредитиране. Шанс за повишен брой сделки има, ако продавачите съумеят да предлагат имотите си на съобразени с пазарните условия цени. Това гласи прогнозата на АДРЕС за пазара на имоти в София.

За първите пет месеца на годината цената на жилищата в столицата са се повишили минимално със средно 1.15%, показват техните данни. Най-висок е ръстът в кварталите Суха река (3.60%), Света Троица (3.14%), Манастирски ливади (2.69%), Люлин (2.65%) и центъра (2.46%), както и в Красно село (2.44%).

Поевтиняват тези в Сердика и Свобода (-0.88%) и Обеля (-0.81%).

Въпреки строежа на метрото тези в Овча Купел остават на постоянни нива.

Жилищата днес са по-достъпни, отколкото преди пет години

Макар в последните години да виждаме постоянен ръст на цените на апартаментите в София, жилищата днес са с 20% по-достъпни за семействата, отколкото през 2012 г., сочи анализ на АДРЕС. Причината е в спада на лихвите по кредитите и растящите доходи.

Като пример от компанията посочват реална сделка за имот в столичния квартал Гео Милев. Младо семейство купува тристайно жилище с площ 100 кв. м. на стойност 204 000 лева, от които 40 00 плаща в брой. Стойността на квадратния метър е около 2 000 лева. Пет години по-рано същата единица площ струва с близо 500 лева по-евтино. Лихвата по кредита тогава обаче също е по-висока - с 4%. Така ипотечната вноска за апартамента днес е 1 080 лева - с около 100 лева по-висока спрямо 2012 г.

Но днес по-висока е и средната заплата в София - 1 370 лева при 1 000 лева през 2012 г.

Застой на имотите и големи отстъпки

Все по-забележима става тенденцията на застой за част от предлаганите на пазара жилища - тези, оферирани на надпазарни цени. "При средна цена от 1 150 евро на кв. м в Лозенец вече немалко собственици оферират жилищата си на над 1 800 евро. Това е с около 60% над пазарната стойност. Действително, ако даден имот притежава някои съществени предимства - престижен райони, хубава гледка, функционално разпределение, луксозно обзавеждане, то той може да бъде продаден на цена, по-висока от средната за пазара. Но обосновано решение е тя да бъде по-висока с 20-25%, не със 60%", обяснява Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС.

Тенденцията проличава и в данните на компанията от началото на 2017 г. - над 25% от предлаганите имоти престояват на пазара над 1 година преди да открият купувач. В същото време за първи път от години насам има отстъпки от над 20 000 евро. "Това може да бъде още един знак, че някои имоти са твърде надценени и собствениците вече са склонни да седнат на масата на преговорите", казва Павлов.