На какво ниво е финансовата грамотност на българите? Познаваме ли достатъчно финансовите инструменти, чрез които можем да управляваме парите си по-добре и кой е най-подходящият начин да инвестираме? Ексклузивни блиц отговори на тези и други важни въпроси дават част от гостите и лекторите на форума "Money.bg Лични финанси", който се проведе на 10 април в Hyatt Regency Sofia.

Експертите споделят с читателите на Money.bg какво за тях е най-важното, когато става дума за финансова грамотност и дават различни съвети за по-добро даходност.

"Финансовата грамотност означава да можеш да направиш компетентен избор по отношение на финасиране, по отношение на депозити или на други финансови инструменти, така че да управляваш личните си финанси в момент, в който трябва да се направи конкретен избор по отношение възможността за доходност в една или друга възможност, която ти се отдава", коментира Георги Георгиев - директор на дирекция "Продажби и координация на клоновата мрежа" в "Инвестбанк".

Според него финансовата ни култура, когато става дума за инвестиции в благородни метали, не е на добро ниво. Свежда се предимно до инвестиции в недвижими имоти.

"И все пак имотът е една сигурна инвестиция, от гледна точка на това, че стойността на парите се запазва във времето. Освен това има възможност за доходност за наем, така че инвестицията в имот си остава едно удачно решение."

Според търговския директор на VM Invest Петър Сотиров българинът като цяло е "консервативен и не е рисков играч", когато става дума за парите му.

"Българинът предпочита да инвестира в нещо сигурно, дори за по-малка доходност. Финансовата култура обаче не трябва да бъде само лична отговорност. Това трябва да бъде отговорност на цялото общество, тъй като самата финансова култура за всеки един поотделно би покачила доходността като цяло", подчертава експертът.

Според Петър Сотиров изграждането на финансова грамотност трябва да започва още в ранна детска възраст. 

"Особено, когато започнат да ходят на училище, да боравят с пари, когато всяко дете има своя собствена касичка, тогава родителите трябва да ги насърчават те да използват своите спестявания по някакъв разумен начин".

Очертаваща се тенденция на имотния пазар у нас - хората купуват за собствено ползване, не толкова за инвестиции

Очертаваща се тенденция на имотния пазар у нас - хората купуват за собствено ползване, не толкова за инвестиции

Гледни точки и още от експерти по време на форума "Money.bg Лични Финанси"

В това, че изграждането на финансова грамотност трябва да започва още от детска възраст вярва и Ралица Лазарова, която е заместник-директор "Корпоративни комуникации" в "Инвестбанк".

"Много е важно хората да знаят, че трябва да инвестират в децата си, да ги обучават от малки и да им говорят за парите и за това как се изкарват тези пари."

Според Лазарова финансовата грамотност на българите е "изключително ниска". Тя казва, че обикновено "българите не четат условията на договорите си и не вникват във финансовите параметри на кредитите, които теглят". Според нея застраховката живот е един от добрите алтернативни инвестиционни инструменти, но все още не са много хората у нас, които му се доверяват напълно.

Снимка 660770

Източник: Мирослава Дерменджиева

Съоснователят и изпълнителен директор на дигиталния брокер "Болерон" - Александър Цветков, смята, че една от възможностите за добра алтернативна инвестиция е свързана с индексни фондове. Това са инвестиционни фондове, които следят пазарните индекси и дават над 10 процента годишна доходност. 

"Най-важно е хората да знаят различните инструменти и да разбират техните плюсове и минуси, за да могат да взимат адекватни решения спрямо рисковете и възможностите, които имат. Колкото до развитието на нивото на финансова грамотност, тя зависи и от компаниите, които трябва да я предадат на техните потенциални клиенти", допълва Александър Цветков.  

От изключително значение за финансовата грамотност е това да я повишаваме, споделя с читателите на Money.bg главният изпълнителен директор на "Конкорд Асет Мениджмънт" и председател на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД) Наталия Петрова. Тя допълва, че финансовата грамотност на българите, по оценка на ОИСР, е на нива от около 58 процента. А инвестиционните фондове, според Петрова, са чудесна алтернатива, защото специалисти се грижат за финансовите средства на техните клиенти.

"Това е съпоставимо със страните, които са до нас, но спрямо Европа още сме на ниски нива. Хората трябва да познават и финансовите алтернативи - нещата, които биха им донесли по-голяма доходност, отколкото традиционните инвестиции в депозити".

Експертът подчертава, че в момента текат много кампании за повишаване на финансовата култура. Една от тях е на Министерството на финансите, съвместно с ОИСР. До 2025-а година би трябвало да се направят съответните стъпки за повишаването на финансовата грамотност, а въпросната кампанията е насочена към ученици, студенти, към редовното население, което печели доход, както и към уязвимите групи. 

Даяна Каназирева е е директор "Проектно развитие, Маркетинг и Продажби" в OKOL Lake Park. И тя е на мнение, че народопсихологията на българите е по-консервативна, но това всъщност често е добре за нас във финансово отношение, защото така избягваме излишни рискове.

"Трябва да можеш да си поставиш адекватни цели в зависимост от това къде си по пътя и съответно да взимаш адекватни решения", казва Каназирева.

Всички експерти, които интервюирахме са категорични в едно и то е, че финансовата грамотност е задължение на цялото общество.

Вижте още във видеото!

* Настоящият материал е с информационна цел и не представлява инвестиционен съвет.