Инвестициите в инвестиционни фондове в България са общо само 2,5 млрд лева, което е едва около 2% от депозитната база. 247 са лицата, с инвестиции на фондовата борса, които е "фрапиращо малко". Затова са необходими инвестиционните дружества, които ще помогнат на инвеститорите - с какъв хоризонт и в какъв фонд да инвестират. Това коментира Haтaлия Пeтpoвa - председател на Българската асоциация на управляващите дружества и изпълнителен директор на "Конкорд Асет Мениджмънт" АД по време на участието си в панела "Спестяване, инвестиции и възможности" в рамките на форума "Money.bg Лични Финанси".

А чрез инвестиционин фондове се дава възможност за инвестиция с малко средства и почти без опит, като евентуално се правят вноски.

Снимка 661216

Източник: Мирослава Дерменджиева

В Европа около половината от хората със спестявания инвестират посредством инвестиционни планове в инвестиционни фондове, а в САЩ те доситгат 90%.

Людмила Елкова, БНБ: Имаме да извървим дълъг път по отношение на финансовата грамотност

Людмила Елкова, БНБ: Имаме да извървим дълъг път по отношение на финансовата грамотност

Пренебрежимо малък брой българи използват данъчни облекчения

По думите на Пeтpoвa, хората би трябвало сами да вземат информирано решение, като познават сравнително добре инвестиционните продукти и съответните рискове и предимства. Например, "Конкорд Асет Мениджмънт" започна кампания в училищата в тази връзка.

"Когато инвестирате, избирайте лицензирани управляващи дружества и лицензирани инвестиционни посредници, което може да се провери на сайта на КФН", призова Haтaлия Пeтpoвa.

Светослав Велинов, ДСК: Финансовите продукти често се предлагат на неразбираем език

Светослав Велинов, ДСК: Финансовите продукти често се предлагат на неразбираем език

Държава и бизнес трябва с общи усилия да работят за финансова грамотност, категоричен беше той

Тя допълни, че у нас има 131 инвестиционни фонда, управлявани от 27 управляващи дружества, като с различните финансови инструменти се постига диверсификация на риска и оптимална доходстост.

Депозитите и разплащателните сметки в банките у нас достигат около 80 млрд. лева, по данни на БНБ, която сума расте с 11% за година. В същото време, лихвите по депозити са около нула, т.е. не носят доходи.

На този фон, д-р Николай Лазаров, Директор на Управление "Продажби индивидуално банкиране" в "Пощенска банка", даде съвет: Не финансирайте желанията си с кредити, като например не си купувайте нов телефон за 2000 лева със заем, ако можете да си купите такъв за 200 лева без заем.

Снимка 661219

Източник: Мирослава Дерменджиева

Винаги трябва да имате финансов буфер за минумум 6 месеца, посъветва Лазаров.

По думите му хората у нас масово не си дават сметка, че доходите им ще паднат рязко след пенсиониране. Освен това, у нас има и "таван" на размера на пенсиите. Затова всеки сам трябва да се погрижи за доходите си след пенсиониране. Може да се използва за целта и инвестиране в инвестиционни фондове и доброволни пенсионни фондове, т.е. в различни финансови инструменти, стана ясно от думите на финансовият експерт.

Има все повече алтернативни финансови инструменти, чрез които да инвестираме парите си

Има все повече алтернативни финансови инструменти, чрез които да инвестираме парите си

Експертите от събитието "Money.bg Лични финанси" ексклузивно за това как можем да управляваме финансите си по-добре

23 млрд. лева са средствата в пенсионни дружества у нас, към момента има 10 лицензирани пенсионно осигурителни дружества, със сметки на над 5 млн. български граждани. Каза по време на дискусията Владислав Русев - член на Управителния съвет на Асоциацията на дружествата на доброволно пенсионно осигуряване и главен изпълнителен директор на Пенсионно осигурително дружество "Алианц България"

Снимка 661218

Източник: Мирослава Дерменджиева

Докато средствата в универсанилните фондове са най-много, но не са достъпни за техните притежатели преди пенсионирането им, то тези които са във фондове които са по избор на работещите - доброволните, управляват 1,5 млрд. лева натрупани средства, на около 650 хил. лица. През последните години нараства интересът към тях, мака и бавно, каза Владислав Русев.

По думите му характерно за доброволните пенсионни фондове у нас е изключително високата защита на потребителите заради много силните регулации. Друго предимство според него е, че администрирането на спестяванията е лесно. Трябва да се има предвид същевременно, че минималният хоризонт на спестяване при тях е 5 години.

Цялата дискусия гледайте във видеото!

*Настоящият материал е с информационна цел и не представлява инвестиционен съвет