Енергийната ефективност е една от малкото политики на Европейския съюз, които ако бъдат направени умно, печелят всички. България не прави изключение. Това заяви от Страсбург за предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Радан Кънев. Повод за това е планът на ЕС за екологичен преход "Подготвени за цел 55", който си е поставил за цел да постигне неутралност по отношение на климата до 2050 година. Към плана спада и подобряването на енергийната ефективност на сградите.

"Печели околната среда, печели планетата, защото всички емисии намаляват. Печели геополитическата ни независимост, защото се намалява зависимостта ни от вносни енергоизточници. Печели и всяко домакинство, което има реновирана сграда, защото има по-малки сметки. Печели и всеки бизнес, от гледна точка на разходите си за енергия", коментира Кънев.

Евродепутатът подчертава, че голяма част от бизнеса в България е ориентирана към реновирането и санирането на сгради и секторът тепърва ще излиза от границите на страната.

Китай си поставя все по-строги цели за постигане на енергийна ефективност

Китай си поставя все по-строги цели за постигане на енергийна ефективност

Промяната трябва да е видима още до 2025-а година

"Един от проблемите, свързани с реновирането в ЕС е липсата на работна ръка и на технологично оборудване. България обаче може много да помогне в това отношение. Нещо повече, България може да се превърне в европейски лидер в енергийната ефективност. Ако реновирането обаче стане само лукс за богатите, то тогава няма никакъв смисъл от него, богатите и сега инвестират в енергийна ефективност и плащат по-малко от бедните. Важното е големият процент от хората да бъдат облагодетелствани", заяви още Радан Кънев.

Според него най-важно през следващите месеци и години е финансирането, в което освен държавата трябва да се включи и бизнесът. Ако осъзнае колко печеливш всъщност е този сектор. 

Евродепутатът от ЕНП коментира и намаляването на зависимостта на България и на целия Европейски съюз от руски горива. Той е категоричен, че страната ни е добър пример и за много други държави в Европа.

"Зависимостта от руски газ е по-скоро политическа пропаганда, а не икономическа реалност. Аз съм сигурен, че ще намерим и начин да потребяваме по-малко газ и да го добиваме на по-добра цена от разнообразни източници, допълни Радан Кънев.