Парите ни помагат да живеем живота на мечтите си - ако печелим много и не харчим твърде много. Повечето хора живеят балансирайки на ръба: те печелят за собствената си храна, покрив над главите си и почивка веднъж годишно. Но има и такива, които са в по-добро финансово състояние, въпреки че работят по същия начин в сравнение с другите.

Ето 12 практически трика за спестяване на пари, които богатите хора използват. Тези методи могат да променят състоянието на спестовната ви сметка към по-добро.

Снимка 504615

Източник: iStock

Правилото за 24-те часа

Милионерите се придържат към 24-часовото правило. Може да не им се налага да мислят дълго, преди да направят скъпа покупка, но посвещават цял ден на нея, преди наистина да вземат решение. Импулсивните покупки идват от емоционален спусък и често са ненужни. Задайте си въпроса "Искам ли това или имам нужда от него?" и няма да похарчите толкова много.

По-добре в брой

Безкасовата икономика е добра за портфейла ви, но не е твърде приятелска за сметките в кредитните банкови карти. Хората, които мислят и харчат стратегически, предпочитат парите в брой пред картите, особено за малки покупки.

Богатите живеят с навика да стоят възможно най-далеч от дълга. Затова можете да вземете пример от тях: плащайте за едни и същи продукти в брой.

Определете бюджет и се придържайте към него

Звучи клиширано, но определянето на ясен бюджет за разходи и придържането към него ще ви помогне да спестите много пари. Проведете честен одит на вашите приходите срещу разходите и ограничете личните си разходи. Финансовите експерти го наричат метод на бюджетиране 50/30/20.

Харчете за неща, които ви помагат да печелите пари

Богатите хора харчат пари за неща, които гарантират дългосрочни инвестиции. Извършването на покупки, които помагат в работата ви, увеличават общата ви рентабилност, са по-разумни.

Снимка 330963

Източник: iStock

Инвестирайте в услуги, които ви спестяват време

Богатите хора не се колебаят да харчат пари за услуги, които биха могли да им спестят време. Те се фокусират върху инвестирането, а не върху харченето. Доставката на хранителни стоки по домовете, използването на услуги за химическо чистене само ще добави качествено време в живота ви. Тези неща може да струват повече, но ви дават достатъчно време да правите неща, които ви правят щастливи.

Опитът е безценен

Богатите хора живеят ярко и не забравяйте да добавите към вашия ежедневен график неща, които ще ви донесат някакъв полезен житейски опит. Те дават приоритет на разходите за обогатяване на опита, който допринася за качеството на живота и здравето им. Те могат лесно да променят ежедневните си разходи за нещо, което ще промени живота им - туризъм, скачане с парашут или членство във фитнес зала.

Първо сметките, после почивката

Разбирането за приоритети при фиксираните разходи е това, което хората, които знаят как да управляват парите, правят по-добре от другите. Свещено правило за тях е първо да платят фиксираните си разходи, за да могат след това да имат ясна представа как да похарчат останалите пари.

Как изгодното пазаруване стана "умно" и модерно

Как изгодното пазаруване стана "умно" и модерно

Модерният човек не иска да губи време, пари и възможности за избор, а вече не му се и налага

Направете годишен списък за пазаруване по време на разпродажби

Всички обичаме разпродажбите. Купуването на неща през този период обаче не означава непременно спестяване на пари. Колкото и изгодни да са разпродажбите, те в крайна сметка ви принуждават да харчите много повече, отколкото трябва и да купувате неща, от които дори не се нуждаете на първостепенно.

Хората, които са добри в парите, се съветват да планират списъка си за пазаруване предварително и да планират големи покупки при разпродажби.

Инвестирайте в неща, които ви правят щастливи и здрави

Добре е да купувате неща, които ви правят щастливи. Богатите хора "работят усилено и играят още по-усилено", като се уверяват, че се наслаждават на това, което правят и инвестират в това, което ги прави щастливи.

Прекарайте уикенда, без да харчите

Хората, които са добри в спестяването, са добри в контролирането на желанието си да харчат ненужно. Опитайте се да прекарате един ден "без да харчите" , някой уикенд, например, и го направете правило.

Снимка 590715

Източник: iStock

Използвайте промени в навиците си , за да спестявате

Всички мразят да се променят, особено за малките си ежедневни навици. Например, щом хвърлиш монета в чантата си, забравяш за нея. Но знаете ли какво: всеки спестен лев е спечелен лев! Дръжте промяната под ръка и я използвайте за кафе паузи, за да сведете ежедневните си разходи до минимум.

Поправете нещата, преди да ги изхвърлите

Въпреки че богатите хора обичат да инвестират, те също вярват, че покупките им трябва да се използват възможно най-дълго. Затова те се придържат към идеята да дадат счупено устройство или друг подобен предмет за ремонт, а не да ги изхвърлят веднага в кошчето. Поправянето на нещата спестява пари и щади планетата също така.