Вече не веднъж съм засягал темата за пенсионирането и инвестирането. Сега обаче ще погледна към така наречените "смъртни грехове", когато инвестирате с цел подсигуряване на спокойни старини, подбрани от финансовото издание MarketWatch.

Ето и кои са те:

Гордост: Мислите си, че можете да победите пазара, като изберете отделни акции, изберете активно управлявани фондове или таймирате пазара.

Противоотрова: Смирение.

Със смирение и приемайки средната възвръщаемост чрез нискотарифни борсово търгувани индексни фондове, парадоксално ще надминете по-голямата част от инвеститорите. При това без да ви се налага да правите нищо по-специално.

Тук можете да последвате съвета на Бъфет, който казва, че най-добрият начин за всички индивидуални инвеститори да инвестират своите средства, е като ги насочват към нискоразходен индексен фонд, базиран на широк индекс.

Алчност: Прекалено агресивно разпределение на активите.

Противоотрова: Умереност.

Следвайте страхотните съвети на бащата на инвестирането в стойност Бенджамин Греъм и насочвайте не повече от 75% от портфейли си в акции. След като определите разпределението на активите си, непрекъснато го поддържайте балансиран с течение на времето, като периодично го ребалансирате. Целта на това действие е, ако акциите поскъпнат да не повишат съществено теглото си в общия ви портфейл.

Похот: Пристрастяване към "финансовата порнография"

Противоотрова: Изключете финансовите медии и изтрийте финансовите приложения от вашия смартфон.

Финансовата порнография - мислете в случая за издания като CNBC и Fox Business - може да е забавна, но тя няма трайна стойност и всъщност е вредна за вашето финансово здраве. Чрез излъчване на краткосрочните "горещи теми" от деня, мненията на всякакви експерти могат да са противоположни и само да ви объркат. В резултат на емоции, свързани с гледането на подобни предавания, можете да направите сериозни грешки.

Завист: Проследяване на изпълнението.

Противоотрова: Спрете да сравнявате инвестиционната си ефективност с тази на другите. Успехът не се измерва от относителната ефективност, а от това дали отговаряте на собствените си финансови цели.

Този грях привлича повече инвеститори, отколкото всеки друг. В крайна сметка това води до кардиналния грях "да купуваш високо и да продаваш ниско".

Лакомия: Неуспешно спестяване.

Може да сте финансов светец във всяко друго отношение, но ако не успеете да пестите, играта свърши. Не можете да инвестирате това, което не сте спестили.

Противоотрова: Започнете да спестявате нещо днес. Бавно повишавайте скоростта на спестяванията си във времето.

Нетърпение: Липсата на емоционална издръжливост в инвестирането има тежки последици.

Търпението на финансовите пазари се измерва в години, понякога десетилетия. Първото десетилетие на XXI век не беше мило за американските акционери, които загубиха кумулативни 9%. Ако бяхте излезете от американските акции през 2009 г. обаче, щяхте да пропуснете славното възстановяване през следващото десетилетие с годишна възвръщаемост от над 16%.

Противоотрова: Търпение и познаване на финансовата история. Докато историята не се повтаря непременно, тя се римува. Това, което историята показва периодично, е, че пазарите са циклични - тоест резките спадове обикновено са последвани от силни ръстове и обратното.

Ленивост: Не допринасяте достатъчно, за пенсионната си сметка.

Трябва да полагате усилия за балансиране. Макар че да правите по-малко, обикновено е изгодно в инвестирането, неспазването на баланса е изключение от правилото.

Противоотрова: Ако сте твърде мързеливи да възстановите баланса на средствата, които сте теглили от своята пенсионна сметка, автоматизирайте процеса на пестене.

Страх: Размер на предпазливо разпределение на активите.

Този инвестиционен грях е лесно да се пренебрегне, защото инфлацията е много коварна. Инфлацията намалява покупателната способност на парите ни с около 2% до 3% годишно. Държането на пари в депозити и други недоходоносни, или нискорискови инвестиции ви гарантират загуба на покупателна способност с между 1 и 2% годиншо.

Противоотрова: Преодолейте страха си от акциите, като прочетете повече и вникнете в историческата им възвръщаемост. Историята предполага, че въпреки че има 46% шанс S&P 500 да намалее всеки ден и 27% шанс да загубите пари през всяка година, налице е шанс само от 5% да реализирате загуба за 10-годишен период и 0% за 20-годишни периоди на държане. Разбира се винаги е налице опасността тази статистика да се промени. Но от текуща гледна точка, това изглежда малко вероятно.

Изумителност: Липса на диверсификация.

Това е сигурен път към бедността. Помислете за урока на японската фондова борса. Nikkei 225 достигна най-висока стойност от 38 915 през декември 1989 г., преди в крайна сметка да загуби 82% от стойността си и да затвори на 7 055 пункта на 10-ти март 2009-та година. Дори и днес Nikkei 225 остава около 40% под върха, достигнат преди 30 години. Това трябва да даде сериозен урок на тези, които се застъпват за инвестиране само на един национален пазар.

Противоотрова: Диверсифицирайте, диверсифицирайте, диверсифицирайте - като притежавате както акции, така и облигации. Инвестирайте в индексни фондове с експозиция към хиляди акции.

Небрежност: Смесване на инвестиции и застраховки чрез променливи анюитети, индексирани с акции анюитети и животозастраховане.

Противоотрова: Дръжте вашите инвестиции и застраховки отделно.

Хиперактивност: Да бъдеш прекалено активен инвеститор.

Може да изглежда контраинтуитивно, но когато става въпрос за инвестиране, просто да стоите и да не правите нищо през повечето време е може би най-добрия вариант. Освен избора на разпределение на активите и периодичното балансиране, по-нататъшните усилия като цяло са контрапродуктивни.

Противоотрова: Научете се да не правите нищо, освен да балансирате веднъж годишно.

Безцелност: Неуспешно планиране на пенсионното спестяване, включително изготвяне на декларация за инвестиционна политика; изявление за инвестиционна политика - набор от основни правила за вашия портфейл - осигуряващи предпазни мерки срещу многобройните поведенчески и емоционални капани, с които ще се сблъскате. Това вероятно е една от най-пренебрегваните страни на инвестиционното планиране.

Противоотрова: Не отлагайте още един ден. Да има план за пенсиониране, включително писмено изявление за инвестиционната политика, целена доходност и допустим риск, който можете да поемете, са критични фактори за вашия успех. Преглеждайте и актуализирайте тези документи всяка година.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи