Харчете разумно и спестявайте. Това е ключов финансов съвет за поколението на хилядолетието („Милениум”), който дава Карън Кар, 27-годишен сертифициран финансов плановник от Society of Grownups – компания за лично финансово образование и планиране.

Звучи добре, но как може да се направи? Кар и други финансови експерти споделят пред Blоombеrg своите предложения как хората, които спестяват още в ранната си кариера, могат да започнат 2016 г. на по-силна финансова основа.

Проверявайте стойността

Първо помислете за това дали нещата, които правите и си купувате на дневна база, отразяват ценностите ви. „Ако да, това ще ви накара да се почувствате по-щастливи като цяло и да ви е по-лесно да спестявате”, обяснява Кар.

Можете да изберете конкретна категория разходи, която е особено значима за вас, и да мислите приоритетно за нея. Ако например искате най-много да пътувате, е необходимо да спестите за това, като съкратите други разходи. Компромисите ще бъдат по-лесни, когато идентифицирате определена цел. Подсещайте се за нея, като гледате снимки на желаната дестинация например на вратата на хладилника си, смартфона си и бюрото си, съветва експертът по лични финанси и водещ на предаването So Money Фарнууш Тораби.

Не позволявайте неспазеният бюджет да ви победи

Не е нужно бюджетът да е твърдо установена електронна таблица, която или покорявате, или ви побеждава всеки месец. Гледайте на бюджета като на наръчник, а не ограничителна мярка. Ако харчите твърде много в една категория, съкратете разходите в друга.

Карън Кар споделя, че любимото ѝ приложение за управляване на лични бюджетни средства е Level Money, което категоризира парите по сметки, спестявания и всичко останало.

Сложете цена на времето си

Хората са го казали: „Времето е пари”. Младите обаче са склонни да подценяват времето си, смята Паула Пант – предприемач в бизнеса с недвижими имоти и автор на блога Afford Anything.

Мислете за това какво можете да направите с времето си – нещо, което би имало по-значимо влияние върху бъдещето ви, съветва тя.

Автоматични спестявания

Удръжките за пенсионен план и други могат да поставят спестяванията на автопилот.

Опитайте приложение за пестене като Digit, предлага Фарнууш Тораби. Алгоритъмът на тази апликация проследява разходите и доходите ви, за да разбере, когато имате излишни пари в сметката си. Когато установи, че разполагате с допълнителни средства, ги прехвърля към спестовни суми, които мисли, че няма да ви трябват.

Тествайте потенциала си за пестене

Много хора смятат, че доходите им магически и точно съвпадат с разходите им, казва Паула Пант. Тя предизвиква хората да пестят с един процент повече през следващия месец, без значение какво заделят сега. След това ги съветва да добавят по още един процент месечно в продължение на една година или на всеки няколко месеца.

„Ползата от това не е в спестяването на допълнителни 50 долара на месец, а в това, че сте превъзмогнали психическото мислене, че не можете да пестите повече, отколкото в момента”, посочва експертът.