"Ако намеря на земята 1 милион долара, директно се пенсионирам!" - чували сме тези думи много пъти, но на практика никога не сме виждали как те се превръщат в реалност. Това е така от една страна защото относително рядко подобни суми се търкалят по улицата в очакване на новия си собственик, но и се оказва, че 7-цифрените спестявания не са достатъчно условие за спокойни старини.

Това научаваме от проучване на компанията за управление на инвестициите Natixis сред 8550 респонденти от 24 държави. 1617 от тях са натрупали активи за по над 1 млн. долара. Ще бъде ли за тях "равносилно на чудо" спокойното пенсиониране? За цели 35% от милионерите отговорът е "Да". За сравнение, средната стойност за всички респонденти е доста близка - за 40% безгрижните старини изглеждат мираж.

Защо?

На пръв поглед подобен резултат е изненадващ, но авторите на изследването отбелязват един факт, който е особено валиден в сегашната икономическа ситуация - милионът от вчера не е същият като милионът от днес. Освен това, най-богатите инвеститори разполагат с по над 4 пъти повече активи от средното, но внасят едва 2,5 пъти повече в пенсионен фонд, т.е. средно 625 000 долара.

Сумата изглежда голяма, но ако се разпредели за 20-годишен период спада до нива значително под дохода преди пенсиониране - и то при все по-високи разходи за храна, енергия, медицински грижи и лекарства. Не помагат и исторически ниските лихвени нива от последните години, които влияят на доходността на фондовете.

Така запазването на стандарта на живот минава през работа след възрастта, на която милионерите биха желали да се оттеглят от активна трудова дейност - нещо твърде добре познато и на хората с по-ниски доходи.

Именно от това се притесняват 44% от милионерите, участвали в допитването. 36% са на мнение, че може въобще да не успеят да се пенсионират, а 38% очакват да се наложи да разчитат и на социалната система, за да могат да живеят нормално.

Над 40 на сто са тези, за които темата е толкова стресираща, че я отбягват.