Един от основните доводи на много хора да не инвестират на финансовите пазари е - че не разполагат с достатъчен по размер капитал. Истината обаче е друга - по-скоро им липсва желание и мотивация да го правят, или пък смятат, че финансовите пазари не са подходящи за тях.

Трябва да сте наясно, че според експертите по поведенчески финанси, както мислите и управлявате малка сума пари, така ще се отнасяте и към по-значителни по размер средства, ако разполагате с такава. Тоест - добре е да тренирате мозъка си непрестанно как да мисли по отношение на спестяванията и инвестирането, за да е подготвен, ако му се наложи да разпределя по-значителен по размер капитал.

Според редица експерти ключът към изграждането на богатство е развитието на добри навици - като например редовно да пестите, да ограничавате разходите си и да инвестирате спестяванията си. Ако превърнете инвестирането в навик сега, ще бъдете в много по-силна финансова позиция в бъдеще.

Инвестирането, дори на много малки суми, може да има много и различни положителни ефекти.

Първо - защото получавате сериозна тренировка за света и функционирането на финансовите пазари; второ - защото го правите с реални пари, потенциалната загубата на които няма да Ви донесе сериозни неприятности; и трето - защото с времето и сложното олихвяване, тази малка сума може да се превърне в една далеч не толкова лоша сума след много години.

Сега ще се обърна към 5 стъпки как да започнете да инвестирате с малко пари, без да отлагате.

  1. Опитайте с касичка

Спестяването на пари и инвестирането е тясно свързано. За да инвестирате пари, първо трябва да спестите малко. Това обаче, най-вероятно ще отнеме много по-малко време, отколкото си мислите и можете да го направите в малки стъпки.

Ако никога не сте били спестител, можете да започнете с поставянето на само 10 лева на седмица, или пък по два лева на ден (в работните дни). Това може и да не изглежда много, но в течение на една година става дума за над 500 лева.

Опитайте се да поставите 10 лева в плик, кутия за обувки, малък сейф или дори в касичка. Въпреки че това може да звучи глупаво, често е необходимата първа стъпка, за да стартирате така дълго отлаганото инвестиране.

Изградете си навик да живеете малко по-натясно, отколкото печелите, и да съхранявате спестяванията си на сигурно място, до което няма да имате достъп с други цели.

Електронният еквивалент на "касичката" е онлайн спестовна сметка. Но тя трябва да е напълно отделена от Вашата разплащателна сметка, за да не Ви изкушава! Когато Вашето тайно скривалище набъбне и достигне критична маса, вече може да го извадите и да го преместите в реални инвестиционни алтернативи.

  1. Обърнете се към робо-съветник, който да върши работата вместо Вас

И все пак, ако не сте чувствате достатъчно подготвен, за да изберете къде и в какво да инвестирате, можете да натоварите с тази отговорна задача някои от множеството робо-съветници, които се предлагат на пазара.

С някое от безбройните налични приложения, Вие ще получите възможно най-простата, достъпна и евтина възможност, парите Ви да растат с течение на времето.

Робо-съветниците не са никак лоши. Те са проектирани от хора с огромни познания за инвестирането, като предоставят редица предимства пред традиционните "живи хеджфонд мениджъри".

И докато първото и най-явно такова, са далеч по-ниските такси и комисиони, които ще плащате, може би много по-важни са следните предимства - прозрачност на инвестициите и резултатите (за разлика от хеджфондовете); далеч по-добро управление на риска (което са задава в съответствие с вашите лични предпочитания и толерантност към риск); възможност за теглене и внасяне по всяко време, без допълнителни такси и ограничения; стриктно спазване на основни правила и изключване на човешкия фактор и емоциите (за разлика от хеджфондовете).

Робо-съветниците са създадени, за да направят инвестирането възможно най-просто и достъпно. Не се изисква предишен инвестиционен опит и настройката е лесна.

Един популярен робо-съветник, който може и да е подходящ за начинаещите инвеститори е Wealthfront. Таксите му са разумни в размер на едва 0.25%, като първите 5 000 долара се управляват без комисиони. Проблемът е, че ще трябва да сте спестили 500 долара за да стартирате да ползвате услугите му.

Ако нямате този начален баланс от 500 долара обаче, все още има много други възможности за ползване на роботизирани съветници. Например M1 Finance не начислява комисионни или такси за управление, а минималният начален баланс е само 100 долара.

Можете да избирате от един от техните предварително изготвени диверсифицирани портфейли, или да персонализирате собствените си - чрез закупуване на акции и индексни фондове през тяхната платформа. Потребителският интерфейс е изключително лесен за използване.

Ако искате да стартирате инвестирането дори с още по-малка сума от 100 долара, това също е възможно. Например Betterment няма минимален начален баланс. Подобно на M1, също е чудесно за начинаещи, тъй като осигурява супер проста и разбираема платформа с добър интерфейс.

  1. Помислете за допълнително пенсионно осигуряване

Можете да насочите малки суми към допълнително пенсионно осигуряване, което със сигурност ще Ви подпомогне на старини.

На първо място, тези спестявания се ползват с данъчни облекчения. За доходите от трудови правоотношения месечният облагаем доход се намалява с внесените през месеца за сметка на лицата лични вноски за доброволно пенсионно осигуряване, ако са в размер до 10 на сто от този доход.

По този начин се намалява дължимият от лицата данък общ доход и почти една трета от вноската е за сметка на спестения данък.

На второ място, тези инвестиции освен че ще съдействат за нормалното Ви съществуване след пенсиониране (като имате право да получавате пенсия и пет години преди официалната държавна такава), в най-лошия случай ще защитават спестяванията Ви от инфлация.

Един пример. При лихви по депозитите от 1% и инфлация от 3%, това означава реално намаляване на покупателната сила на спестяванията Ви с 2% на година. Когато се натрупат тези два процента с времето, то загубата на спестявания за един по-продължителен период от време, може да е доста сериозна.

Инфлация от 3% на година означава, че вашите средства ще загубят половината от покупателната си способност, при това само след 24 години. Или казано по друг начин, ако не се застраховате, срещу потенциална инфлация, дългосрочните ви спестявания са сериозно застрашени.

Справка с НСИ сочи, че от юни на 2004-та година, когато се появяват първите задължителни пенсионни фондове, инфлацията в България е в размер на 64.8% до края на миналата година.

И веднага поглеждаме към графиката с доходността на универсалните фондове. Сред деветте фонда само три се представят по-зле от инфлацията за разглеждания период.

Далеч над инфлацията, за разглеждания период от четиринадесет и половина години, е представянето на двата пенсионна фонда с най-добра доходност - съответно от 92.48% и 90.8%, или с над 28 процентни пункта над инфлацията. По този начин инвестициите в тях (за пенсии) не само са запазили покупателната си сила, но дори са регистрирали и реален ръст.

  1. Инвестирайте в себе си

Преди да подходите към всичко казано по-горе, ако разполагате с малка сума пари, може би е по-добре да я инвестирате в себе си. Дали ще е за повишение на квалификацията Ви, или за някакъв курс, важното е тази инвестиция да повиши цената на труда, който продавате.

Защото трудовите доходи, най-вероятно ще са основен източник на доход за по-голямата част от хората. И в тази насока, това може би е една от най-добрите инвестиции, които можете да направите.

Да кажем, че платите 1000 лева за курс, който ще повиши квалификацията Ви и в последствие ще доведе до повишение на трудовия Ви доход със 100 лева на месец. Това автоматично прави доходност на тази инвестиция от над 100% на година. При това тази доходност ще Ви се отплаща през целия трудов живот, който може да е 20, 30, или дори повече години...