Колко трябва да сте спестили за пенсиониране на всяка възраст е въпрос, който непрекъснато тормози бъдещите пенсионери. Въпреки че отговорът до голяма степен зависи от това кога планирате да се пенсионирате и начина на живот, който искате да водите при пенсиониране, има някои общи насоки, които можете да следвате на всяка възраст, за да ви помогнат да стигнете до там.

Според доставчика на пенсионни планове Fidelity Investments основното правило е да спестите 10 пъти дохода си, ако искате да се пенсионирате на 67-годишна възраст. Коригирайте тази сума, ако искате да се пенсионирате по-рано или по-късно. Тези например, които искат да се пенсионират на 62 години, ще трябва да спестят повече, за да компенсират допълнителни пет години без доходи.

Онези, които смятат да се пенсионират на 70 години, вероятно няма да се нуждаят от пълния размер на десеткратния доход, тъй като ще са работили още три години и вероятно ще им останат по-малко години, за да похарчат спестяванията си.

Въпреки че насоките на Fidelity са условни, нещата за спокойно пенсиониране са ясни. Започнете по-рано, за да се възползвате от магията на сложната лихва. Колкото по-рано започнете, толкова по-големи са шансовете ви да постигнете пенсионните си цели. Fidelity предлага следните основни етапи на спестяване, основани на възрастта на която сте и които биха ви осигурили достатъчен доход, за да продължите сегашния си начин на живот при пенсия (вместо да планирате да намалявате или харчите повече).

Ето колко пари казват експертите на институцията, че трябва да сте спестили на всяка възраст:

До 30-годишна възраст: 1 пъти доходите ви или еквивалента на годишна заплата; ако печелите 55 000 лева годишно, до 30-ия си рожден ден трябва да сте спестили 55 000 лева.

До 40-годишна възраст: 3 пъти размера на годишните ви доходи

До 50-годишна възраст: 6 пъти размера на доходите ви

До 60-годишна възраст: 8 пъти размера на доходите ви

До 67-годишна възраст: 10 пъти размера на годишния ви доход

Въпреки че целите за лични спестявания могат да се различават при отделните хора, тези етапи могат да ви помогнат да останете на пътя към спокойното пенсиониране, или да го коригирате, ако не сте близо.

Как да започнете да спестявате?

За да достигнете до горните предложения, Fidelity препоръчва да спестявате 15% от доходите си всяка година (от 25-годишна възраст) и през целия си живот да инвестирате повече от 50% от спестяванията си в акции, за да получите по-висока възвръщаемост на парите си.

Ако това изглежда като висока цел за вашите финанси, не сте сами.

Според доклад на TD Ameritrade за 2020 г., в който са анкетирани 2000 възрастни в САЩ на възраст между 40 и 79 години с инвестиционни активи от най-малко 25 000 долара, близо две трети от 40-годишните имат по-малко от 100 000 долара пенсионни спестявания, а 28% от тези над шейсетте имат по-малко от 50 000 долара.

Разглеждайки по-младите демографски групи, проучването на TD Ameritrade от 2019 г. установи, че 66% от милениалите (на възраст от 23 до 38 години) са заявили, че трябва да наваксат своите пенсионни спестявания.

Но всеки, независимо от възрастта си или от размера на спестяванията, може да започне със същите принципи. Благодарение на сложната лихва, което означава, че печелите лихва върху лихвата, е изгодно да започнете да спестявате рано - дори ако това е малка, редовна вноска - и да я оставите да расте с години и десетилетия.

Също така е важно да се балансират краткосрочните цели за спестяване. Експертите обикновено препоръчват да имате поне три до шест месеца разходи за живот в спешен фонд в случай на загуба на работа или неочаквани разходи. Спестовните сметки осигуряват място за спестяване на вашите пари, така че да са лесно достъпни. Онлайн спестовна сметка с висока доходност може да помогне да увеличите парите си по-бързо, отколкото нормалната спестовна сметка би направила.

CNBC Select установи, че поставянето на само 20 долара в сметка с висока доходност всяка седмица може да ви помогне да спестите 1000 долара за една година. Това се равнява на спестяване от по-малко от 3 долара на ден.

Можете да улесните допълнително процеса на пестене, като настроите директен депозит от разплащателната си сметка и автоматично правите спестявания всеки месец.

Сали Кравчек, бивш титан на Уолстрийт и главен изпълнителен директор на дигиталната инвестиционна платформа Ellevest, казва, че автоматизирането на спестяванията е нейният съвет номер едно.