Мнозина от нас се питат кога осъзнаваме стойността на парите и започваме реално да разбираме колко струват нещата, които използваме и притежаваме. Този въпрос гложди както учените, така и обикновените хора.

Родителите смятат, че децата им разбират стойността на парите около 10-годишна възраст. Това е периодът, в който те спират да вярват, че парите са безкрайни, осъзнават, че трябва да бъдат спечелени и разбират защо е важно да се спестява.

Някои родители смятат, че децата им разбират как работят парите още на 5-годишна възраст. Това показва проучване на банката Santander, проведено сред над 500 деца от 5 до 15-годишна възраст, както и техните родители.

Оказва се, че момчетата са по-склонни да спестяват, отколкото момичетата. Почти 9 на всеки 10 момчета (89%) заявяват, че искат да спестят пари за бъдещето. Това е с 12% повече, отколкото при момичетата (77%).

На въпроса защо искат да спестят пари, почти половината деца (47%) отговарят, че искат да си купят захарни изделия или развлекателни продукти. Други важни фактори за спестяване при децата са джобните пари (40% искат да спестяват за това) и парите за ходене на почивка (39%).

1/3 от децата спестяват, за да купят подаръци за семейството си, а всяко пето дете мисли за университета, разкрива проучването.

Над 1/4 от родителите не са научени на финансовото планиране от техните родители, когато са били деца. 13% от родителите твърдят, че не преподават тези уроци на своите деца.

На почти 1/3 (32%) от родителите им се иска да са били просветени относно важността на спестяването, когато са били малки. Те изразяват решимост да научат собствените си наследници за значението на парите.

Мнозинството от родителите (85%) смятат, че имат отговорността да обучават децата си за важността на спестяването, докато 10% мислят, че това е отговорност на училищата.

"Спестяването и бюджетирането са важни житейски умения, така че е окуражително, че толкова много родители ги възприемат насериозно", казва Хетал Пармар, шеф на спестяванията в Santander.