Популярни приложения като PayPal, Venmo и Cash App не са добър избор за дългосрочно съхранение на средства, защото са уязвими в случай на криза, предупреди американското Бюро за финансова защита на потребителите (CFPB), цитирано от АП.

Контекст: Небанковите дигитални платформи и P2P приложенията за разплащане придобиха голяма популярност през последните няколко години. Те често пъти предлагат по-изгодни условия и по-добри функционалности в сравнение с приложенията на традиционните банки. Освен това и те се рекламират много интензивно.

Европа подготвя дигитален портфейл. Какво представлява той?

Европа подготвя дигитален портфейл. Какво представлява той?

Приближаваме ли се към край на физическите документи?

Това не са традиционни банкови сметки и в американския случай Федералната корпорация за застраховане на депозитите не винаги ги защитава в случай на паническо теглене от дадената платформа (т.нар bank run).

Детайли: От CFPB посочват, че над 75% от пълнолетните американци са използвали приложение за разплащания, като процентът при младите е още по-висок. Обемът на транзакциите през 2022 г. е бил около 893 млрд. долара и се очаква да достигне 1,6 трлн. долара до 2027 г.

Страните от БРИКС създават единен онлайн портфейл

Страните от БРИКС създават единен онлайн портфейл

С приложение на смартфон ще се плаща във всякоа от страните, независимо от валутата по сметката

Проблемът при редица американски платформи е, че те задържат и инвестират парите на потребителите си при по-слаб контрол в сравнение с традиционните финансови институции. Често в общите условия не е ясно разписано какво се случва, ако дадената компания фалира, а застраховането на средствата изисква допълнителни стъпки от страна на потребителя - там, където това въобще е възможно.

"Докато платежните приложения не бъдат проектирани така, че автоматично да прехвърлят салдата в застрахованата сметка на потребителя, може да се наложи потребителите да предприемат действия, за да прехвърлят салдата си, съхранявани в платежните приложения", подчертават от CFPB.

У нас: От Phyre на компанията Paynetics, един от популярните виртуални портфейли, чиято платформа се използва и от други компании, посочват на сайта си, че съхраняват парите на потребителите в т.нар "защитни банкови сметки", върху които не може да се налага запор и да се извършва принудително изпълнение за задължения на компанията и при фалит не стават част от масата на несъстоятелността и са защитени на 100%, а не до 100 000 евро, както е при депозитите.

Revolut, от своя страна, вече придоби банков лиценз в ЕС - с всички свързани с това защити за потребителите.