Миналата седмица Европейската комисия разкри плановете си за дигитален портфейл. Ако идеята срещне одобрението, европейците ще могат да използват приложение на телефона си, с което да се идентифицират в интернет и да съхраняват документите си, пише Politico.

Европейският съюз планира да започне пробите на приложението, което нарича "дигитален портфейл", през октомври 2022 г.

Но как този портфейл ще промени живота на европейците? И означава ли край на анонимността в интернет?

Какво представлява дигиталният портфейл и защо е нужен?

Комисията казва, че нуждата от нова идентификационна система е нужна, за да може европейците да запазят контрол върху днаните си в интернет — вместо да ги споделят с гиганти като Google и Facebook.

"Всеки път, когато приложение или интернет страница искат да създадем нова дигитална идентичност или да влезем чрез данните си от друга голяма платформа, нямаме представа какво всъщност се случва с данните ни", каза президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в реч през септември. Вместо да използвате Facebook профила си, за да се логвате в други приложения, Комисията предлага "сигурна европейска е-идентичност ... Технология, чрез която контролираме какви данни и как се използват".

Комисията се надява дигиталната идентификация да помогне и в борбата с интернет измами; да помогне на хората да се чувстват по-сигурни, когато използват интернет услуги; и да подкрепи икономиката. Изследване на McKisney Global Institute казва, че държавите, които използват подобна технология, ще могат да повишат своя БВП с между 3 и 13 процента до 2030 г.

Някои държави от ЕС вече имат свои технологии, но е трудно да се каже, че са постигнали успех, тъй като засега малко хора са се възползвали от тях, а местата, на които могат да се използват, са малко.

Гражданин на Европа?

Идеята не представлява федералистки трик. Всеки потребител ще остане гражданин на своята държава.

Целта е личната карта да може да бъде съхранявана на телефона. Участието в програмата също така няма да бъде задължително за гражданите — но държавите ще бъдат задължени да предоставят подобни решения, включително и услуги, които могат да бъдат достъпени по този начин.

Кога ще бъде активна?

Пускането на дигиталния портфейл няма да е скоро. Очаква се пробите да започнат чак през октомври следващата година, а засега няма конкретен план кога той ще започне да работи.

Той ще може да се ползва за идентификация за публични и частни услуги като подаване на данъчни декларации или наем на автомобил. Или пък да удостоверите възрастта си при посещение на нощно заведение.

Идеята е дигиталният портфейл да предлага и полуанонимни трансакции — с други думи даден гражданин не може да бъде свързан с дигитална покупка.