Вече няколко пъти отправяме предупреждение към спестителите, че колкото по-рано започнат да пестят, толкова по-лесно и без особени усилия ще достигнат своите пенсионни цели.

Причината - факторът време, и капитализирането на спестяванията им, които на практика, са най-големите приятели на всички спестители.

За тези които смятат, че да се пести за пенсиониране, докато си в 20-те си години е "лудост", ето нещо върху което да се замислят...

Всъщност става въпрос за една графика, която е изключително популярна в инвестиционните среди.

Да кажем, че имаме двама души - Иван и Мария.

Иван започва да пести на 25 години по 5 000 лева на година, като спира да заделя средствата на 35-годишна възраст. За разлика от него, Мария забавя процеса на спестяване до 35-та си годишна възраст, като спестява докато се пенсионира на 65-годишна възраст.

Всъщност за посочения период Иван спестява и инвестира общо 50 000 лева. За разлика от него, Мария заделя три пъти повече - 150 000 лева за целия период.

Снимка 299044

Сигурно си мислите, че Мария, която е инвестирала повече средства с цената на лишения, разполага с повече средства, когато се пенсионира на 65 години? Изненада... Иван е по-богат, макар и с далеч по-малко усилия и спестени средства.

Какво трябва да направите, за да получавате 1000 лева пенсия в България?

Какво трябва да направите, за да получавате 1000 лева пенсия в България?

Да, възможно е

Така, че по-ранния старт на спестяването се възнаграждава от необходимостта за по-малко време на заделяне на средства в бъдеще, благодарение на фактора капитализиране на средствата с годините.