Когато руският военен министър Сергей Шойгу посети завод на военния производител "Алмаз-Антей" през лятото, той не пропусна да подчертае важността на три изделия на компанията - зенитно-ракетните комплекси С-300, С-350 и С-400. По думите му те са показали висока ефективност по време на войната в Украйна.

Впечатление обаче прави липсата даже на споменаване на ПВО системата, с която Русия най-много се гордееше преди войната - новата С-500 "Прометей". Очевидно нейната съдба е подобна на тази на танка "Армата" - суперлативи в мирно време и твърде малко резултати в бой, става ясно от публикация на онлайн изданието Defense News.

За какво става дума

Според Центъра за стратегически и международни изследвания работата по С-500 е започнала още през 2010 г. Ако С-300 може да неутрализира цели в радиус от 150 километра, а С-400 - 400 км, то новият зенитно-ракетен комплекс се очаква да може да прави това на цели 600 км.

Сред възможните цели са самолети, вертолети, крилати ракети, но също и сателити и балистични ракети.

Румъния получи първата американската ПВО система Patriot. И чака още три до 2022-а

Румъния получи първата американската ПВО система Patriot. И чака още три до 2022-а

Букурещ договори доставките на общо 10 такива в следващите години

От 2016 г. работят и два чисто нови завода, специално предназначени за производството на зенитно-ракетните комплекси.

Шефът на "Ростек" Сергей Чемезов обяви през 2019 г., че първите бройки вече са на поточната линия. През 2021 г. беше подписан и официален договор с Министерството на обраната за нулева серия от 10 комплекса с очаквана доставка през 2022 г.

Според руските медии цената на един брой е била 700-800 млн. долара през 2020 г., а през 2023 г. вече е 2,5 млрд. долара.

Каква е реалността

Според експерти, цитирани от Defense News, първият "Прометей" е започнал изпитания през 2021 г., но системата не е била в пълна конфигурация и не е покрила изискванията на командването на противовъздушната отбрана.

Една от причините е, че разработката на въоръжението изостава от график и все още не са готови ракетите 77Н6-Х1, които могат да унищожават цели извън пределите на атмосферата. Освен това, габаритните им размери пораждат сериозни съмнения до колко голяма височина ще могат да се използват ефективно. Според руски военен източник това зависи от компактна и лека трета степен с бойна глава, каквато към момента няма.

Финландия ще пази небето си с най-мощната израелска ПВО система

Финландия ще пази небето си с най-мощната израелска ПВО система

"Прашката на Давид" унищожава самолети, ракети и дронове в радиус от 250 километра

За конвенционални цели С-500 използва ракетата 40Н6, която не е уникална за комплекса - използва се и от С-400. Що се отнася до твърденията, че може да спира хиперзвукови ракети - за момента няма проведени изпитания, защото Русия няма подходяща авиомишена.

Според онлайн изданието вероятно в момента производството на "Прометей" е затруднено от липсата на надеждни канали за внос на голямо количество западни електронни компоненти, но също и от проблеми с производственото оборудване и липса на достатъчно подготвен персонал.

Защо това е важно

Някои наблюдатели (и особено тези, които симпатизират на Кремъл) бързат да подчертаят, че "Прометей" в Украйна няма да срещне основните си цели - балистичните ракети. Киев разполага с остарелите тактически комплекси "Точка-У", но поне към момента няма данни за по-съвременни системи.

В същото време, възможностите на С-500 да открива, следи и неутрализира множество цели едновременно биха били повече от добре дошли за руските сили, които все по-често понасят удари в тила си както от дронове, така и от все по-качествени крилати ракети - западни и украински разработки.

Украинското небе е полигон за ПВО системите на поне 6 държави

Украинското небе е полигон за ПВО системите на поне 6 държави

Киев отбива руските атаки с комбинация от съветски и разнообразни западни комплекси

Освен това, едно добро представяне на бойното поле отваря пътя към експортни сделки. Това се вижда например с германската ПВО система IRIS-T, която пази украинското небе. Русия също не би имала против да направи сделки за милиарди, като пласира "Прометей" на приятелски режими. За целта, обаче, трябва да им докаже, че той си струва парите.