Първото пълнофункционално електромагнитно оръдие в света е разработка на китайските въоръжени сили и е преминало успешно изпитания, пише Defense One, като цитира местни медии. Това е едно от оръжията с най-голям потенциал да променят начина на водене на война през XXI век, но техническите затруднения вече извадиха САЩ от надпреварата.

Електромагнитните оръдия не използват химическа експлозия за изстрелването на снаряд към целта, а магнити. В резултат се постигат скорости от порядъка на Mach 6 и далекобойност, която се измерва в стотици километри. Това са все характеристики, които обикновено свързваме с ракетите - но в случая цената на изстрел е много по-ниска.

САЩ може да „накажат“ корабостроенето на Китай?

САЩ може да „накажат“ корабостроенето на Китай?

Китай стана най-големият в света собственик на търговски морски флот

От години САЩ се опитват да се сдобият с подобна система и бяха лидери в разработките в сферата, но техният флот се отказа през 2021 г. Решението беше взето, след като за програмата бяха похарчени над половин милиард долара. Вместо това, сега много от задачите на електромагнитните оръдия се очаква да се поемат от нови крилати и хиперзвукови ракети.

В Китай, обаче, показват постоянство. Още от 2007 г. към Военноморския инженерен университет работи специална лаборатория, която се занимава с различни иновативни електронни и електромагнитни системи. Нейните специалисти са заети с новия тип оръдие от 2011 г. Първият прототип се тества от 2018 г. на боен кораб.

Според South China Morning Post вече има система, която изстрелва снаряд със скорост 6 пъти по-висока от тази на звука на разстояние между 100 и 200 километра. Оръдието има вградени 100 000 сензора с изкуствен интелект, които откриват проблеми в работата му на най-ранен етап.

Китай откри голямо морско нефтено находище

Китай откри голямо морско нефтено находище

Очакванията са добивите в страната през тази година да бъдат рекордни

Най-важното - според изданието са били изстреляни 120 снаряда без никакви проблеми. Това беше най-големият проблем при американските разработки - оръдието се повреждаше непоправимо след само няколко изстрела заради огромната енергия, с която запраща снарядите към целта.

Не е ясно колко близо до масово производство е китайското изделие. То е с малък калибър - 25 милиметра, т.е. даже с 6000 км/ч пряко попадение от него трудно ще потопи самолетоносач, но от друга страна има сериозен потенциал като част от система за борба със самолети, ракети или дронове.

"Частна" хиперзвукова ракета летя за първи път над САЩ

"Частна" хиперзвукова ракета летя за първи път над САЩ

Изстреля я най-големият самолет в света

В тази роля по-ниската цена е голям фактор - в момента, например, в Червено море зенитни ракети за милиони долари унищожават в небето дронове на хусите, които струват хиляди долари. Това със сигурност ще е фактор за партниращите си с Пекин в сферата на отбраната страни, когато решат да подобрят защитата на своите важни сухоземни и морски активи.

Катапулт към Космоса

Електромагнитното ноу-хау на Китай може да има и друго приложение. Отново според South China Morning Post учени от комунистическата страна са близо до пробив в рамките на амбициозен проект за изстрелване на гигантски космически самолет именно чрез технологията, използвана за новия тип оръдие.

Идеята е чрез електромагнитна система летателен апарат, по-голям пот Boeing 747, да се засилва до над 1500 км/ч, след което машината задейства собствените си двигатели. Подобен механизъм би намалил значително разходите за изстрелване.