Основателят на Ethereum - Виталик Бутерин, позната фигура в света на криптовалутите, подчертава едно значително предизвикателство, свързано с развитието на изкуствения интелект (AI). В съобщение в своя канал Farcaster той подчерта, че надпреварата за доминиране на AI пазара се ръководи главно от финансови стимули, пише CoinGape.

Макар да признава влиянието на парите в сектора, Бутерин изтъква една важна разлика - мотивацията на рисковите капиталисти, финансиращи AI проекти, често се различава значително от тази на основателите на проектите. Експертът подчертава, че много създатели и учени са истински запалени по развитието на изкуствения интелект и са доволни от постигането на значим напредък, но това не означава непременно астрономическа възвръщаемост.

Снимка 304481

Източник: iStock

Бутерин назовава и критичната точка - липсата на инвеститори, готови да приемат по-ниска потенциална възвръщаемост. Рисковите капиталисти, които обикновено управляват големи инвестиционни фондове за други лица, често се фокусират върху проекти с потенциал за експоненциален растеж, опитвайки се да превърнат милиони в милиарди.

Все повече милиардери се насочват към конкретни AI акции

Все повече милиардери се насочват към конкретни AI акции

Изкуственият интелект е на път да съперничи на интернет революцията

Този акцент върху високата възвръщаемост може да създаде недостиг на финансиране за обещаващи проекти в областта на изкуствения интелект, чиито основатели дават приоритет на иновациите пред огромните печалби.

Едва 3.6 на сто от българските компании използват изкуствен интелект

Данните от годишно проучване на НСИ показват, че предприятията у нас, които използват технологии с изкуствен интелект (AI), са едва 3.6%. Използването на AI е по-често срещано във фирмите с 250 и повече заети лица (13.8%), отколкото в средните с 50 - 249 заети лица и малките с 10 - 49 заети лица, съответно 5.5 и 3.0%.

През 2023 г. 96.3% от нефинансовите предприятия с 10 и повече заети лица имат достъп до интернет. С фиксирана интернет връзка разполагат 89.2% от предприятията, като при 46.6% максималната скорост за сваляне на данни е по-висока от 100 Mbps.

Изкуствен интелект прогнозира каква ще е цената на златото до края на годината

Изкуствен интелект прогнозира каква ще е цената на златото до края на годината

Ще расте или ще пада стойността на благородния метал?