Световният пазар на персонални компютри е нараствал през всички тримесечни периоди на миналата година, сочат данни на проучвания на пазара IDC и Gartner. Toва се случва за пръв път от 8 години насам, пише the Verge.

Oт IDC смятат, че доставките на компютри в световен мащаб са нараснали с 2,7% до 266,7 милиона, а Gartner посочват 0,6% до 261,2 милиона устройства. През 2018 г. е отбелязано първото тримесечие на растеж на пазара за 6 години, а 2019 е довела до устойчиво целогодишно увеличение, което се случва за пръв път от 2011 г.

Водещи производители на РС винят Intel за спад в приходите

Водещи производители на РС винят Intel за спад в приходите

Проблемът идва, когато търсенето на компютри в корпоративния сегмент расте

Въпреки че и двете изследователски компании са се споразумели за посоката, в която пазарът на персонални компютри върви, данните, които са включват са различават. И двете включват настолните и преносимите компютри и таблетите с подвижни клавиатури като Surface, но Gartner изключват Chromebook.

Както IDC, така и Gartner фокусират вниманието си върху надстройката на операционната система Windows 10. От днес Microsoft прекрати поддръжката на Windоws 7 и компаниите по цял свят са принудени да надградят системите на своите машини.

Според Microsoft, Windows 10 е бил инсталиран на 900 млн. устройства от септември миналата година насам. Данните на NetMarketShare сочат, че все още има милиони устройства, които ще се актуализират, защото над 30% от настолните компютри все още използват Windows 7.

Траен спад в продажбите на РС, хората вече ги използват по-дълго

Траен спад в продажбите на РС, хората вече ги използват по-дълго

Пазарната стагнация е особено ясно изразена в потребителския сегмент

От IDC посочват, че сегашната ситуация е следствие от необходимостта от надграждане на операционната система, но това едва ли ще продължи да дава дълготраен ефект заради новите технологии, които се очаква да завладеят пазара. Microsoft ще трябва да спре да поддържа Windows 8, но пазарният дял на операционната система е толкова малък в сравнение с този при Windows 7, че едва ли ще доведе до същото количество актуализации.

Не за всички обаче са добри резултатите за пазара на персонална компютри през 2019 г. От Gartner посочват недостига на процеси Intel като "основен проблем". Най-големите трима производителя - Lenovo, HP и Dell са отбелязали ръст на доставките, но тези на четвърто и пето място - Apple и Acer отбелязват спад за периода 2018 - 2019 г.