Високоскоростната транспортна система под формата на мащабен тунел Hyperloop ще бъде тествана за първи път днес от група инженери на север от Лас Вегас, съобщава CNN Money.

Това ще е първото изпробване на технологията на компанията Hyperloop One и ще осъществи реално концепцията на шефа на Tesla Илон Мъск за изграждането на подобно съоръжение, което ще се движи със скорост от 1000 км/ч.

От компанията, по-рано позната, като Hyperloop Technologies, се готвят за големия старт, като потвърдиха, че са успели да наберат общо финансиране в размер на 80 милиона долара. В момента фирмата има 150 служители, разделени в Лос Анджелис и Лас Вегас.

Ръководството на американската компания посочва, че е взело решение за промяна на името, за да се разграничи от конкурентите си Hyperloop Transportation Technologies.

Транспортът на бъдещето: Ултразвукови тунели със скорост от 1000 км/час срещу $20

Транспортът на бъдещето: Ултразвукови тунели със скорост от 1000 км/час срещу $20

Съоръжението ще се управлява изцяло от компютър

През 2013 г. Илон Мъск разкрива цялостната си концепция за  Hyperloop. Тя представлява високоскоростна транспортна система под формата на мащабен тунел. Още преди две години Мъск е предизвикал най-известните инженери да се включат в осъществяването на проекта.

Той обаче е прекалено зает с разработването на новите модели на Tesla и с опитите за изпращане на ракети в Космоса, които се осъществяват от фирмата SpaceX. Затова Мъск призовава заинтересованите компании да осъществят идеята му.

В момента по-сериозни заявки за това имат Hyperloop Transportation Technologies и Hyperloop One. Преди време от първата фирма се похвалиха,че са получили лиценз за своята технология. Конкурентите им обаче са доста по-напред и както вече беше споменато ще изпробват своята система.