Търговците имат свои трикове, които да ви накарат да мислите, че спестявате пари, докато купувате определена стока. Особено активни стават с наближаването на трескавия последен петък от ноември. Твърде вероятно, според Reader`s Digest, е вместо да спестите, да похарчете повече средства за следните артикули:

Играчки

Всички родители искат да зарадват детето си с подарък. Противно на очакванията обаче на 40% от американците, които смятат че най-доброто време за купуване на играчки е този ден, това далеч не е така. Идеалният период, в който можете наистина да попаднете на ниски цени при покупката на играчки, е 2 седмици преди Коледа. Експертите обясняват намаленията с извършващите се инвентаризации на края на годината.

Телевизори

Според Андрея Уорч, експерт по спестяванията, някои телевизори се произвеждат специално за Черния петък, което означава, че е твърде вероятно качеството да е по-ниско. Съвет, който дават специалистите, е да проверите продуктовия код. Ако този номер го няма на уредите в други магазини, избраният от вас телевизор е от партида, произведена именно за този ден.

Фитнес уреди и спортни стоки

Похвално е, че не чакате Новата година, за да започнете да спортувате. В този случай обаче януари се оказва най-изгодното време за подмяна на екипировката. Ако сте от 76-те процента мъже и 87-те процента жени, които са запалени по спорта, изчакайте времето след Новата година. Тогава можете да попаднете на намаления от 40 до 90 процента.

Дигитални камери

Търпението до късния януари или февруари, след като е минало Международното изложение за потребителите на електроника, ще ви спести доста финанси. Тогава се показват най-търсените и нови модели. Повечето участници се опитват да продадат най-актуалните устройства, затова е твърде вероятно да попаднете на добри оферти за по-стари модели, които не са успели да се продадат.

Зимни дрехи и аксесоари

По думите на Уорч, ако избирате подарък на някой близък, Черният петък е добър вариант. Но ако става въпрос за вас, изчакайте до февруари. Тогава е краят на сезона и се очакват високи намаления. Най-често срещаната оферта в деня за пазаруване е "Платете едно, вземете две". Имайте предвид обаче, че това не са най-изгодните предложения, тъй като точно тогава зимният сезон е в разгара си.

Инструменти

8 от 10 американци си купуват нови инструменти поне веднъж годишно, според проучване на Fat Wallet. И за тези стоки се оказва, че не е най-доброто време последният ноемврийски петък. Вместо това, денят, в който от тях се прави най-голям оборот е денят на бащата и тогава търговците наистина намалят цената на редица инструменти.

Всичко от магазин на Apple

Почти невъзможно е да се намери iPhone под $1000 в магазините на Apple на Черния петък, пише Reader`s Digest. От компанията имат практика да дават ваучер на стойност $50 на всеки, който си купи стар модел iPhone. Ако се впуснете в това предизвикателство, едва ли ще спечелите много, освен $50, но със сигурност ще изпуснете външните търговци, като Walmart или Best Buy, които предлагат реални намаления на продукти на Apple.