През далечната 1885 г. на 1 август в печатницата на Санкт Петербуг е отпечатана първата българска книжна банкнота. Тя е с номер 000001, а номиналът й е 20 лева. От нея са отпечатани едва 213 000 копия, заради опасенията на българската народна банка, че в началото българите трудно ще се доверят на хартиени пари.

Тревогата на БНБ се оказва основателна. Първата книжна банкнота на страната ни е приета зле от масата хора. Свободните от скоро българи са свикнали да използват сребърни монети. На този фон се изправя недоверието срещу някакви хартиени пари, които на всичкото отгоре са със златно покритие.

Българският лев на 140 години – история на инфлация и надежди

Българският лев на 140 години – история на инфлация и надежди

Валутата ни рядко е изпълнявала функциите на сигурен актив за съхраняване на стойност, но тя е заплашена от смяната с още по-инфлационен такъв

В същото време от народната банка си поставят амбициозната цел за няколко години да увеличат броя на хартиената банкова емисия и постепенно да я наложат в България чрез т.нар. златен стандарт. Така и се случва, но доста години по-късно. Сребърните монети са намалени чувствително чак в началото на 20 век, а с годините хората постепенно свикват с тях. И така до днес.

Размерът на първата двадесетолевка

По цветове и размери първата книжна банкнота няма нищо общо с на днешните хартиени левове. Тя е с големина 150 на 97 мм, в левия й ъгъл е отпечатан държавният герб, има и воден знак на БНБ. Художественият проект на банкнотата е на българина Георги Кирков, който в края на 19 век е бил единственият български специалист по модерни графични изкуства.

Днес първата банкнота на България се съхранява в Историческия музей в Габрово и е в доста запазено състояние.