67- годишният фермерски син Гим Сонг-Гон ръководи бизнес за производство на стомана в края на 80-те години на миналия век, когато вижда поле за развитие в бизнеса с вятърна енергия и решава да действа.

По-късно разбира, че е взел правилното решение. Компанията CS Wind се превръща в най-големия производител на вятърни турбини в света след като Goldman Sachs Group инжектира на капитал в нея. През последните четири години и акциите на компанията поскъпват няколкократно, пише Bloomberg.

Това, което привлича Goldman за инвестицията през 2008-а са офшорните производствени операции на CS Wind, посочва говорител на банката.

Гим сега е един от най-богатите хора в Южна Корея. Той притежава дял от 51% в компанията, който е оценяван на 1,4 милиарда долара според Bloomberg Billionaires.

През 2003 г. предприемачът поставя първата вятърна турбина на CS Wind във Виетнам. Пет години по-късно неговата компания получава инвестиция от 43 милиона долара от Goldman Sachs, което е тласък за компанията и тя успява да се разрасне в други държави.

CS Wind вече оперира в Малайзия, Китай и Великобритания и продава вятърната си енергия на компании като Siemens Gamesa Renewable Energy, General Electric и Vestas Wind Systems. Компанията има амбиции за създаване на съоръжения и в САЩ. "Когато постигна целта си се насочвам съм нова. Ето така управлявам бизнеса си", коментира той.

За да си плаща обучението в университет Гим работи като пощенски служител и дава частни уроци. След като завършва Chung-Ang University в Сеул с диплома в сферата на търговията той работи при строителен предприемач и се мести в Саудитска Арабия в опит да спечели повече пари. Там започва първото си бизнес начинание, след което се завръща в Южна Корея, за да започне производство на стомана.

Зелена енергия

Инвестициите в нисководородни проекти и технологии се увеличават повече от двойно през последното десетилетие до 501,3 милиарда долара за 2020 година.

Повечето правителствата по света вече имат планове кога да преминат към "зелени икономики". Очакванията са вятърната и слънчевата енергия да осигуряват 56% от глобалното търсене на електричество до 2050 г. според анализ на BNEF.

Байдън иска да направи националната електрическа мрежа въглеродно неутрална до 2035 г., Китай планира въглеродна неутралност до 2060 г., а лидерите на Европейския съюз целят да се намалят емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г.