Миналата седмица три китайски императорски печата бяха отдадени на търг през аукционната къща Sotheby's в Хонгконг. Всеки от тях - с астрономична цена. Като се има предвид тяхната рядкост и историческа стойност, никак не е изненадващо. Печатите ни дават поглед към живота на китайските имперски владетели.

Първият е печатът "Ji'entang" на императора Цянлун и е от 1766 г. Той е направен от бял нефрит. Отгоре е издълбан във формата на дракон и с деликатни букви около основата е издълбана възхвалата на неговия успех. Неговият дядо е императорът Кангси (1654-1722 г.), смятан по онова време за "най-силния човек на земята", отбелязва Sotheby"s. Печатът, оценен на 180 млн. хонконгски долара (16,8 млн. паунда), е създаден, за да почете връзката на императора с могъщия му дядо.

Заради мерките: Най-големият музей в САЩ пуска произведения за над $150 милиона на аукцион

Заради мерките: Най-големият музей в САЩ пуска произведения за над $150 милиона на аукцион

Около 30% от музеите са изправени пред "значителен риск" от прекратяване на дейността

Вторият печат е направен от сандалово дърво и е най-големият, изсечен за императора Kangxi. Отгоре има изрисуван митичен звяр, а в основата му четем думите jingtian qinmin ("почитайте Небесата и служете на народа си"). Печатът отразява първия от четирите философски принципа на управление, държани от императорите на династията Цин. Този печат е оценен на £9.4 милиона.

Третият печат от поредицата е посветен на падането на династията и свидетелства за това, което се случва, когато една династия, в случая Мин, е изместена от друга - Цин - на императорите Кангси и Цянлун. Печатът е издълбан в зелен нефрит в чест на императрица Уен (1362-1407), съпруга на императора Йонгъл - символ на богатството и възхода на династията Минг в началото на 15 век. Това е и единственият мемориален печат от ерата на Минг, който е оцелял. Той е оценен на 30 милиона хонконгски долара (2,8 милиона британски лири).

Рядък нефритен чайник

Снимка 528905

Източник: Pinterest

Той датира от периода Цянлун и беше продаден през Sotheby's в Хонконг за 176 400 британски лири. Това беше 18 пъти по-голяма цена от прогнозираната преди това.

На 28 май Christie's в Хонг Конг ще предложи един "важен и изключително рядък" син буркан, наречен "Куи дракон"

Снимка 528903

Източник: Christies

Той е от китайския период Ксуанде (1426-1435) и е вдъхновен от индийската митология. Днес са оцелели само няколко буркана от периода Ксуанде, като един се съхранява в Дворцовия музей в Пекин, а друг - в музея на Фицуилям в Кеймбридж. Все още от Christie"s не са публикували прогнозна цена, но вероятно наддаването ще започне от 30 000 паунда.

За пръв път в историята: Sotheby’s прави аукцион на криптоизкуство

За пръв път в историята: Sotheby’s прави аукцион на криптоизкуство

Там се продава колекцията Fungible на Pak

Нека се пренесем и в наши дни. Някога питали ли сте се колко струва едно уникално цифрово "произведение на изкуството" от един пиксел? Наскоро разбрахме.

Един сив пиксел от анонимния крипто-творец (или творци) Pak, озаглавен с простичкото The Pixel, беше закупен за 1,3 млн. американски долара.

Снимка 528902

Източник: Sothebys

Дали това ще е голяма част от историята и изкуството от наши дни, което ще оставим на поколенията след нас? Можем само да предполагаме.

Скелет на тирекс се продаде за $32 милиона - най-скъпият динозавър, продаван някога на аукцион

Скелет на тирекс се продаде за $32 милиона - най-скъпият динозавър, продаван някога на аукцион

Той надмина първоначалните оценки от 6 до 8 милиона долара