В YouTube платформата за споделяне на видео съдържание има над 50 милиона създатели на видеа. Имайки предвид голямата бройка, би било доста трудно някой да бъде забелязан. Но не и невъзможно. Някои създатели на видео съдържание дори могат да изкарват прехраната си от правене на видеа, а сумите които печелят други за доста тлъсти.

Платформата Visual Capitalist класира най-известните и най-добре платени ютъбъри.

В кои категории видеата са най-"печеливши"?

Когато се класира по месечни приходи, категорията за деца е на първо място. Шестгодишната влогърка с название Like Nastya, която печели най-много в тази категория, прави приблизително 7,73 милиона долара на месец - това е с над 5 милиона повече от втората класирана категория, която е в сферата на развлечението. Третата най-доходоносна категория са игрите, с най-висок доход, jacksepticeye, който печели около 990 000 долара на месец.

Важно е да се отбележи, че цифрите са приблизителни приходи от реклами на всеки ютюбър, т.е. не отчитат корпоративно спонсорство, продажби на стоки или дарения от фенове. Така тези звезди в интернет може да печелят още повече пари.

Ето и кои са едни от най-популярните влогъри YouTube в някои страни:

Най-популярният ютюбър в света е влогърът PewDiePie, роден в Швеция, който изкарва 1 160 000 долара месечно. Той е известен със своите видеоклипове "Нека играем", в които документира как играе различни видео игри. PewDiePie се присъединил към YouTube през 2010 г. и сега е набрал 105 милиона последователи. Неговият канал е регистриран в САЩ.

Ето кой български канал в YouTube изкарва най-много пари на месец

Ето кой български канал в YouTube изкарва най-много пари на месец

Той има над милиона 2 милиона последователи

Сред най-печелившите създатели на съдържание е ютюбърът А4 (Беларус) който изкарва 2 210 000 месечно.

Струва си да се отбележат огромните несъответствия между определени държави. Например, докато най-популярният влогър в САЩ, Like Nastya може да се похвали с 57 милиона абонати, най-добрият влогър на Свазиленд

(държава в Южна Африка), с название OuSSama MiZani има по-малко от 800 абонати в канала си.

Сред тези, които печелят завидни суми е още турският влогър Enes Batur, който прави клипове в категорията "забавление" и изкарва около 1 120 000 долара месечно.

Канадския влогър VanossGaming може да похвали с месечна печалба от приблизително 429 000 долара.

Не е изненадващо, че най-популярната категория е "забавлението", в която попадат 72 от най-печелившите видео създатели в YouTube. Някои от най-големите личности в YouTube попадат в тази категория, като PewDiePie и чилийския ютюбър HolaSoyGerman, който има 41 милиона абонати.

Втората най-популярна категория е "игрите", В нея попадат 25-ма с най-добри доходи в YouTube. Някои големи имена в тази категория включват jacksepticeye в Ирландия с 24,7 милиона абонати.

На трето място са видеоклипове от категория "Как да". Life Hacks & Experiments е най-популярният влогър в тази група, с 8,3 милиона абонати.

Изображението в пълен размер вижте тук. Източник: Accredited Debt Relief