Наскоро ви разказахме за няколко места в Европа, в които населението е толкова намаляло, че те вече предлагат субсидии за покупки на жилища, евтини наеми и други предимства, само и само за да увеличат жители си и да привлекат нови, включително чужденци.

От малки градчета в Италия, до градчета в Швейцария, Гърция и Испания - някои от тях обявиха предлагат до 50 000 евро и повече на семейство, за да се устроят в тях и да подкрепят местната икономика.

Сега, когато голям брой компании все още са запазили дистанционния формат на работа, не е изненадващо, че има все по-голям брой хора, които искат да се докоснат до начина на живот в чужбина или да станат дигитални номади.

Въпреки това, тъй като преместването в чужбина е почти винаги е съпроводено с много разходи, непосилни за всеки. Освен това може да бъде стресиращо дори да започнете да мислите къде да отидете. Може да ви спестим поне това, като ви дадем списък с места, които са готови да ви платят, за им станете жител.

Списъкът е съставен от MoneyTransfers.com. Той включва градове по целия свят, които в момента предлагат безвъзмездни средства и финансови стимули за хора и семейства, желаещи да се преместят там.

До 50 000 евро, за да се преместите там: Няколко европейски градове, които ще ви платят, за да им станете жител

До 50 000 евро, за да се преместите там: Няколко европейски градове, които ще ви платят, за да им станете жител

В Швейцария, Италия, Гърция и Испания

Провинция Лече, Италия

Намира се в Южна Италия, включва градовете Презиче и Акуарика дел Капо. Тук още през миналата година имаше кампания за "набиране" на нови жители. За нови жители се отпускат безвъзмездни средства до €30 000.

Испанската провинция Теруел

Община Гриегос, която е разположена в региона Арагон в Испания между Мадрид и Валенсия разполага е красиво село и едва 137 жители в него. В момента предлага финансови стимули за семейства (с деца), които се установяват в района.

Кандела, Италия

Намира се в провинция Фоджа, на няколко часа път от Неапол, Кандела е дом на около 2 700 души и е друго малко италианско село, което усеща отрицателните последици от обезлюдяването. Кметът на града предлага между 800 евро за нов жител и 2000 евро за семейства, за да се преместят там и да се установят.

Сицилия, Италия

Някои градове в Сицилия въведоха инициативи за привличане на нови жители. Едно от най-красивите села в Италия и Сицилия - Петралия Сопрана вече има под 3 000 жители през последните години и въведе стимули за намаляване на ефекта от обезлюдяването върху местната общност и икономика.

Ирландия

23 уединени острова са включени в програма, която предлага на хората до 80 000 евро за да се установят там.

Върмонт, САЩ

Щатът Върмонт предлага програма с безвъзмездни средства за хора, които работят дистанционно. Отговарящите на условията могат да получат до максималната сума от 7 500 долара.

Недостатъкът обаче е, че няма да получите средствата си, докато не се преместите, не попълните молбата си, за да декларирате в кой район ще се настаните.