За първи път у нас ще се изпълняват редовни директни полети между Пловдив и Истанбул. Те ще бъдат от страна на турската нискотарифна авиокомпания Pegasus Airlines, съобщава Министерството на транспорта и съобщенията. Самолетите ще кацат на летище "Сабиха Гьокчен", което ще осигури на хората бърз и удобен транспорт до турския мегаполис и възможност за връзка с различни дестинации по света. Полетите ще се изпълняват всяка сряда и събота със самолети Boeing 737 и Airbus 320.

В събота, 18 февруари, заместник-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов посрещна и първия полет по редовната линия от Истанбул до Пловдив. Той коментира, че стартирането на тази първа в историята на летище Пловдив редовна въздушна линия до Турция е резултат от съвместната работа по подобряването на транспортната свързаност и е потвърждение за добрите отношения между двете страни.

"България Еър" с полети до екзотични дестинации

"България Еър" с полети до екзотични дестинации

Заедно с партньорите на авиокомпанията "Condor" и "Air Mauritius"

"През 2022 година година пловдивското летище регистрира 230 000 обслужени пътници, което е най-големият брой обслужени пътници досега. С новата линия очакваме ръстът на пасажерите да се увеличи, като работим по създаването на необходимите условия за запазване на тази положителна тенденция", заяви Найденов.

Със съботния полет до Истанбул беше доставена хуманитарна помощ от България за пострадали от земетресението в Турция.

Снимка 607187

Източник: Министерство на транспорта

Към момента се водят преговори и с други авиокомпании за разкриване на нови редовни линии и директни чартърни полети, както и разширяване броя на съществуващите дестинации.