Германия е най-вероятният победител на Световното първенство по футбол в Русия. Шансът й да спечели финала в турнира и да вдигне най-престижния трофей във футбола е 24%, предвижда доклад на швейцарската банка UBS.

Банката е събрала екип от 18 анализатори и редактори, който 10 000 пъти прави компютърна симулация на турнира, за да предскаже вероятния победител.

"Ние сме достатъчно скромни, за да не твърдим, че Германия отново ще спечели турнира, но нашите симулации показват, че няма друг отбор с по-високи шансове да вдигне трофея, от защитаващият титлата си шампион", казва Марк Хефеле от UBS.

Основните конкуренти на Бундестима ще бъдат Бразилия и Испания, като шансовете им за триумф на Мондиала са оценени съответно на 19.8% и 16.1%.

Бундестимът има по-голям шанс от всички да стане световен шампион

Източник: UBS

Бундестимът има по-голям шанс от всички да стане световен шампион

Изненадващо за мнозина, на четвъртият най-вероятен победител е Англия, която има шанс от 8.5% да бъде световен шампион. "Трите лъва" имат 66.2% шанс да преминат четвъртфиналите, които са обичаен Рубикон за тях.

Те изпреварват силни отбори като европейските Франция и Белгия, както и пълният със суперзвезди тим на Аржентина. Все пак всички изброени имат реалистичен шанс да станат световни шампиони, според прогнозата на банката.

Почти сигурно е, че новият световен шампион ще е от Европа или Латинска Америка. Вероятността за шампион от Азия, Африка, Близкия Изток или Северна Америка е почти нулева, твърдят експертите.

Който и да спечели Мондиала, победител е Швейцария

Който и да спечели Мондиала, победител е Швейцария

Каква е голямата полза за алпийската държава?

Големите инвестиционни банки се конкурират в прогнозите за предстоящия Мондиал, прилагайки модели, които обикновено им служат в търговията с акции.

Макар симулациите да звучат впечатляващо, те не винаги са точни. През 2014 г. UBS прогнозира, че домакините на Бразилия ще надделеят, но отборът бе унижен на полуфинала, губейки със 7:1 от Германия, която впоследствие стана световен шампион.

Банката за последен път позна победителя през 2006 г., когато прогнозира световна титла за Италия.

Освен футболните прогнози, докладът включва любопитни факти за Русия и съвети за инвеститори, търсещи потенциал за растеж в страната.