"Софияплан" е програма за визията на столицата. Това е конкретната програма за действие за първите седем години и е свързана с европейския програмен период и европейските фондове.

"Цялата програма и финансирането от Европа е замислено не както досега- само публичните институции да получават финансиране, но и бизнеса и неправителствените организации". Това обясни арх. Любо Георгиев, директор на "Софияплан" в предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR.

"Голяма част от това, което наричаме облик, се регулира от общия устройствен план. В момента той позволява много строителство на твърде много места и най-вече на такива, на които няма инфраструктура. Мнението на нашия екип е, че той трябва да бъде много по-рестриктивен и не просто да ползволява инвестиции навсякъде, а да ги насочва там, където биха били най-ефективни", заяви той.

Може ли да расте още София?

От гледна точка на население няма да ставаме повече, защото основният извор на население е страната.

"Поради демографската криза все по-малко хора се преселват в София. Освен това хората имат и други алтернативи на голям град в България, както и в чужбина, така че от гледна точна на население, градът няма да расте, съответно не очакваме да има растеж на застрояването, а по-скоро ремонт на стари сгради и др.", заяви той.

По думите му в момента градът има толкова жилищна площ, колкото е над средната за обитаване в момента. В София има и празни жилища.

Проблемът с колите и паркингите

Според експерта увеличаването на колите е голям проблем. Имаме степен на моторизация, която съответства на американски град. Това, което трябва да се направи е да се увеличат инвестициите в инфраструктура като велоалеи и да се увеличи популярността на градския транспорт.

"Да си паркираш колата навсякъде в града е или позволено или значително евтино. Това, че замърсяваш, не се отразява на сметката, която плащаш. София е един от най-евтините градове за каране на автомобил", заяви той.

Общината има техническите инструменти да въведе такса за влизане с автомобил в центъра на града.

"Нужни са подземни и наземни паркинги в София. Вижда се, че градът е залят от коли и има нужда от тези паркинги. Необходимо е да се изгради и мрежа от велоалеи", смята той.

Сметосъбирането в София

По думите му разделното събиране е много ниско ниво. "Трябва да се въведат повече стимули, като контейнери за зелено сметосъбиране по близо до домовете или връщане на отпадъци срещи стока, пари и други."

Озеленяване

Според проучване чрез заснемане и картиране на всички дървета в общината в София има 650 хиляди дървета, но намалява озеленяването. Малка част от тези дървета са в парковете, по-голяма част има по улиците и дворовете.

"Терените, които трябва да се превърнат в паркове, са определени в общия устройствен план. Има голям проблем с това, защото почти всички тези терени са частни", заяви той.

По думите му преди година общината е приела наредба за градската среда. "Ние бяхме активен участник в това - оформянето и определянето на зоните. Тази наредба определя облика на града, къде и какви реклами да се поставят, как да изглеждат спирките, кошчетата и настилките, както и фасадите. Надявам се скоро да имаме реални правила", заяви той.

"За метрото се предвижда разширяване в посока "Слатина" и арена "Армеец", както и по-малки отсечки в посока кварталите "Левски" - за следващите 10-30 години това е достатъчно разширение", коментира той.