Бизнесът с имоти досега стоеше встрани от технологичната революция. В България обаче вече се появяват компании, които се опитват да променят това.

"Нашият пазар е малко консервативен и новите неща влизат малко по-бавно, но добрата новина е, че поколенията се сменят. То е неизбежно, въпросът е кога ще се случи. Тази криза забърза процеса", коментира пред камерата на Money.bg по Bulgria ON AIR Иван Велков, председател на FIABCI България.

Бавно, на пазара навлизат технологични решение като виртуална реалност, изкуствен интелект и въобще работата от дистанция, което за голяма част от другите сектори вече е практика, посочва той.Една от тези компании е Broker360, която предлага виртуални огледи. Тя работи от около две години, изпреравайки значително кризата, но добивайки особен смисъл в нея. "Така нашите клиенти са подготвени и техните имоти се комуникират адекватно на пазара. Разбира се виртуалните огледи са само част от инструментариума, който пазарът трябва да въведе", категоричен е съосновател на компанията.

И разяснява: "Виртуалният оглед едно към едно симулира средата и вие го виждате в 360 градуса".

Сред големите проекти, по които компанията работи, е бизнес сграда в столичния квартал "Люлин" - бившият магазин "Арон".. Продажбата на сградата е интересна с още един аспект: тя няма да намери нов собственик чрез традиционните двустранни преговори, а ще бъде предложена на търг.

"Знаете в трудна среда, в която всеки се чуди какво да прави, най-трудно се определя цена. А най-справедивият начин за определяне на пазарна стойност, това е състезателният метод в реална среда: днес и сега колко души са готови първо да участват за дадения обект и второ, в условията на конкуренция, каква е реалната стойност на обекта", коментира Палпурин.

По думите му, "и пазарът, и клиентите, и ние сме узряли до такава степен, че този механизъм, ако започнем да го използваме, ще имаме доста по-добро и адекватно ценообразуване"."Ако този модел за работа стане практика и за жилищния сектор, аз мисля, че всички само ще спечелят в това и ще пестят излишни разходи", смята и Велков.

Той прогнозира, че технологиите могат да бъдат полезен и по друг начин в пазара на имоти, включително чрез т. нар. "умни договори" с помощта на блокчейн.