София продължава да се развива по-бързо от другите градове в България. Показва и растежът на БВП през години, спрямо останалата част на страната. Това се вижда най-вече във физическата среда, която обитаваме. Въпреки това не всичко се развива по оптимален начин и едно от ключовите неща, които проектът "Визия за София" казва е, че общината трябва да се превърне в стратег, който да насочва инвестициите и развитието, а не както е в момента- да го догонва. Това заяви Арх. Любо Георгиев, директор на "Софияплан", в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Инвестирането в имоти се случва на базата на това какво позволяват устройствените планове, които имат голям потенциал - ако бъдат реализирано всичко, което общия устройствен план позволява, в София могат да се построят жилища за още 1 милион души, което е абсурдно и нереалистично", казва той.

По думите му общината трябва да приоритизира инвестиции в едни квартали, както и да ограничава инвестициите в други.

Как може да се случи това?

Според експерта има различни инструменти. "Някои от тях са правните - устройствените планове, като за всяка част от територията има карта, която казва какво може да строи там. Регулирам характеристиките общината може да заяви, че в някои квартали няма нужда от толкова много строителство преди да се навакса с детски градини, улици и др."

По думите му друг начин е с финансови механизми. "Това може да включва различни такси в зависимост от това къде се инвестира. Ако е на място с много строителство, ще са високи таксите".

На къде ще се развива София през следващите 30 години?

Всички индикатори сочат, че София ще се развива "вътре в себе си", смята Георгиев.

"София няма да има нови квартали в полето или сателитни селища. По-скоро столицата трябва да използва огромния жилищен фонд. В момента има достатъчни жилищни единици за населението в града и цялото строителство създава допълнителен излишък", коментира още експертът.

По думите му трябва по-скоро да се замислим за обновяване на сгради, а не толкова за строителство на нови.

"Ако все пак има строителство на нови, то би било добре да бъде не на поле и изоставена зеленина, а по-скоро при бивши индустриални зони, където вече има някаква инфраструктура. Това са териториите в които трябва да се разраства София", заяви той.

Според Георгиев тенденцията за идващи в София също намалява. "Всяка година все по-малко се заселват в София има по-малко потенциални нови жители. Това означава, че няма и толкова много нови купувачи на жилища и съответно няма нужда от толкова много имоти", казва той.

В кои квартали на София (ще) има най-големи промени?

По думите му са предвидими немалки инвестиции за детски градини, което е проблем от години, които обаче ще са реалност най-малко след година или две.

"В общинският бюджет се предвиждат ключови булеварди като "Тодор Каблешков" и "Филип Кутев", които обаче ще бъдат реализиране през следващата година. Това този третиринг, който би трябвало да свърже южни квартали", казва Георгиев.

Как може да бъде ограничено развитието на трафика с София?

В София има около 700 коли, регистрирани на 1000 души, което е двойно повече от Виена например, заяви експертът.

"Решението е ограничаване на автомобилите. Когато имаш по-трудна възможност за придвижване в града с автомобил и по-лесно пеша или с градски транспорт, то тогава няма да избираме личния автомобил. В момента е твърде лесно да използваш колата си. Трябва да бъде инвестирано повече в инфраструктура, която не е за коли", смята той.