Преди да тръгнете по "пътя към богатството", трябва да разберете, че няма единна формула, която ако спазвате и ще успеете. Има обаче определени типове поведение, които макар и недостатъчни, са наложителни, за да успеете. Трябва да разберете, че всичко зависи само и единствено от вас.

Сега ще ви представя някои от най-разпространените препоръки на финансовите специалисти, по пътя към финансовата независимост.

1. Трябва да харчите по-малко

Не веднъж съм застъпвали тезата, че ключът към богатството е в това да живеете под възможностите си. Всъщност, скромният начин на живот, е една от отличителните черти на някои от най-богатите хора в света, като например - на Бил Гейтс и Уорън Бъфет.

Това не е придобито качество, след като са станали едни от най-богатите хора в света, а по-скоро качество, което им е помогнало да построят своето богатство. Мислете така - всеки неизхарчен лев, можете да инвестирате в мечтата си. Това прави богатите хора пестеливи. Защото те искрено вярват в идеите си и им е мъчно да харчат средства за неща различни от това да развиват визията си.

Именно това, кара Уорън Бъфет да живее в същата къща, която е купил преди повече от 50 години.

2. Трябва да пестите повече

Да пестите, е друго критично изискване, за да повишите шансовете си да влезете в групата на милионерите, а защо не и на милиардерите? Най-добрият ви приятел е сложаната лихва, благодарение на която, само заделянето на 58 лева на месец, могат да се превърнат в милион...

Е разбира се има и уловка - след петдесет години и при годишна доходност от 8%. И двете неща, като цяло са трудни за постигане. И все пак, при едно дисциплинирано поведение и късмет да доживеете подобна възраст, ще можете да се радвате на "германски старини".

3. Не трябва да сте твърде задлъжнели

Кажете "не" на кредитите!

"Най-успешните клиенти, с които съм работил в моята 18 годишна кариера на консултант, са тези, които не са имали дългове, като са разполагали с позитивен кеш-флоу", коментира Джоузеф Карбон, основател на WealthManagementfortheRealWorld.com.

Да кажете "не" на дълговете е ключов начин на поведение, залегнал в успеха на много хора. Защо ли? Защото първо това означава, че се лишавате от задоволяване на някои прищевки (т.е. живеете под възможностите си) и второ - не плащате лихви, които могат да ядат сериозна стойност от бъдещите ви доходи.

Против кредитите се обявяват и други известни инвеститори, сред които отново и моя любимец - Уорън Бъфет.

4. Хвърляте пари на вятъра и пропускате добри възможности

Има много начини по които да хвърляте "пари на вятъра". Някои от тях са да си купувате всичко ново - например нови коли (което е доказано една от най-губещите покупки), или пък да робувате на "марките", по отношение на дрехи, търговски вериги и др.

Освен да хвърляте пари на вятъра, може да изпускате и добри инвестиционни възможности, или пък покупки, само защото робувате на определени предразсъдаци - като например "инвестирането на борсата е хазарт", или пък "най-сигурно е да инвестираме в имоти".

5. Трябва да имате невероятен чар и харизма да вярвате на 100% в идеите си

Историята познава много случаи на успели и забогатяли, които на пръв поглед не са се отличавали с изключителен чар и въздействие върху останалите. И все пак те са вярвали на сто процента в своите идеи и са дали всичко необходимо, за да ги осъществят (включително време и капитал).

Естествено нещата няма да се случат от само себе си, а липсата на чар е извинение за мързеливите.

6. Трябва да можете да виждате в бъдещето?

Не точно, понякога и добър поглед и визия върху настоящето може да са достатъчни. От какво се нуждае светът и потребителите в момента, може да е по-ценно дори от това да виждате от какво ще се нуждае света в бъдеще.

Нещо повече, историята познава много повече провали предизвикани от това, че са били създавани продукти и услуги, за които потребителите все още не са били готови.

7. Трябва да се придържате към плана си, независимо от това какво се случва?

Отново не особено правилно тълкуване. Трябва да сте гъвкав, адаптивен и способен да приемате загубите и реално да преценявате нещата.

Ако виждате, че бизнесът ви, продукта ви или услугата ви нямат потенциал и бъдеще, т.e. сбъркали сте в преценката си, единственото, което можете да постигнете с тотално упорстване, е фалит. Или трябва да ги промените по някакъв начин, или да помислите за нови.

Историята забравя провалите. Имайте предвид, че много от най-богатите и успешните хора в момента, са имали не един и два провала по пътя си към върха. Това, което ги отличава от останалите провали се обаче е, че те никога не са се отказали да преследват мечтите си.

8. Трябва да поемате големи рискове?

Големите рискове не водят задължително след себе си до големи успехи. Понякога те водят единствено до големи загуби. Не са редки и случаите, когато велики неща се създават с поемането на относително малки рискове.

9. Трябва да горите от желание да забогатеете?

Всъщност можете би е по-добре да горите от желание да промените света, или да го направите по-добро място, а това да станете богат най-вероятно ще е последствие. Понякога прекомерното желание да забогатеете, по-скоро може да замъгли съзнанието ви, отколкото да го направи кристално ясно и чисто.

10. Парите се правят само от хората с пари?

Някои хора никога не се опитват, защото смятат, че нямат достатъчно средства да реализират идеите си. Всъщност богатството се постига основно с идеи и чак на следващо място идват парите. Когато имате добра идея обаче и сте убеден в нея, винаги ще се намери кой да ви помогне с финансирането й, особено в света, в който живеем.