Броят на американските милиардери расте с бързи темпове. В Северна Америка те са 747 през 2017 година, спрямо 490 през 2010 година. Влиянието им също придобива мащабност. Най-богатите граждани на Америка, съставляващи 1% от населението контролират 37,2% от богатството на страната, пише Bloomberg.

Освен това най-заможните граждани живеят все по-дълго, като увеличават годините, в които трупат активи, когато неравенството в доходите се превръща в сериозен политически проблем. Докато една от причините за това е намаляването на данъците върху имотите, другата е консултативната индустрия, която помага на ултра богатите да насочат средствата си там, където е най-доходоносно за тях.

Богатството на милиардерите днес е толкова голямо, че то ще остане не само за децата, внуците, но и за правнуците на дадения богаташ. В следствие на това, не е изненадващо, че 45% от фирмите за управление на богатството предлагат и уреждане на наследствените въпроси.

Дълголетието обаче има решаващо значение за растежа и предаването на успешен бизнес на следващите поколения. През последните 50 години тенденцията е по-възрастните хора да живеят повече. Първите 50 най-заможни мъже, родени през 1960 година ще достигнат средна възраст от 89 години, става ясно от изследване на одиторската компания PwC. Това е със седем години повече от най-богатите жители, родени през 1930 година. Долната граница за продължителността на живот при ултра богатите е 76 години.

Пример за дълголетие е милиардерът Том Бенсън, който почина през 2018 година на 90-годишна възраст. В неговия случай адвокатите и семейството му са имали сериозни спорове при разпределението на богатството, което се оценява на 2,8 милиарда долара. Това се дължи на факта, че той не е уредил въпроса с наследството навреме.

Съмнър Редстоун е още един възрастен ултра богаташ. Медийният магнат е на 95 години и състоянието му възлиза на 4,9 милиарда. При него се водят съдебни процеси, свързани с искане на част от богатството му от жени, с които е имал връзка.

Въпреки напредналата си възраст милиардерите не искат да отстъпват контрола върху благосъстоянието си на роднини или доверени хора. Заради това работата на консултантските фирми става все по-трудна. Те не само трябва да познават бизнеса и финансовото състояние на своите клиенти, но и да намерят поле за инвестиции отвъд техните икономически интереси.

Масачузетския технологичен институт вижда предизвикателствата пред разпределението и управлението на богатствата още преди 15 години. Тогава финансови анализатори изчисляват, че някои богатства са с такъв размер, че ще включат три поколения в семейния бизнес.

Според специалистите ранното планиране на разпределението на богатството е много по-ефективно, тъй като с напредването на възрастта за милиардерите рискът от заболявания като деменция или болест на Алцхаймер става все по-висок.

Освен това ранното планиране ще спести суматохата в роднинския кръг и ще намали вероятността от привличане на медийното внимание.