Фондовият пазар отдавна е предпочитаният избор за хората, които искат да инвестират парите си. Но това може да се промени с навлизането на по-младото поколение на сцената. Според скорошно проучване на Bank of America лица на възраст от 21 до 42 години с най-малко $3 милиона активи, държат само 25% от портфейла си, инвестиран в акции.

За богатите инвеститори на възраст над 43 години разпределението в акции е много по-високо - 55%. Тазгодишният мечи пазар може да има нещо общо с решенията на тези милениали.

"Имахме много силен успех на фондовия пазар през последното десетилетие и сега преживяваме нестабилни времена. Това е в съзнанието на хората", казва Джеф Бускони, главен оперативен директор в Bank of America Private Bank, в интервю. Бускони добавя, че по-младото поколение инвеститори все повече вярва, че "традиционният портфейл от акции и облигации няма да донесе доходност над средната с течение на времето". И така, какви активи предпочитат богатите милениали?

За успех в инвестирането трябва да подбираме правилните активи, не само правилния момент

За успех в инвестирането трябва да подбираме правилните активи, не само правилния момент

Накъде ще се движи пазарът?

Криптовалути

Някога считана за нишов актив, криптовалутата вече навлезе в мейнстрийма. Проучване на CFA Institute по-рано тази година показа, че 94% от държавните и правителствените пенсионни планове са инвестирали в криптовалути. Разбира се, много инвеститори научиха за волатилността на криптовалутите по трудния начин след масовото отдръпване тази година.

Но някои богати милениали все още вярват в класа на активите. В проучването на Bank of America 29% от по-младите хора казват, че крипто предлага големи възможности за растеж, докато само 7% от по-възрастната група са съгласни с това.

Не е изненадващо, че по-младите хора също имат много по-голяма експозиция към крипто (средно разпределение от 15% от портфолиото им), отколкото по-старото поколение (средно разпределение от 2% от портфолиото им).

Лесно е да се включите в действието - има много платформи, които ви позволяват да инвестирате в крипто. Просто имайте предвид таксите: много борси начисляват до 4% комисионни само за покупка и продажба на крипто. Но някои приложения за инвестиране таксуват 0%.

Недвижими имоти

Недвижимите имоти са популярен клас активи напоследък - може би защото са добре познат хедж срещу инфлацията. Тъй като цената на суровините и труда се покачва, изграждането на нови имоти е по-скъпо. И това повишава цената на съществуващите недвижими имоти.

Добре подбраните имоти могат да осигурят повече от просто повишаване на цената. Инвеститорите също получават постоянен поток от приходи от наем. Не е изненада, че хората с висока нетна стойност - независимо от тяхната възраст - виждат възможност в този актив.

Частните инвеститори разпродават акциите на големи американски компании

Частните инвеститори разпродават акциите на големи американски компании

Кой сектор е с най-много разпродажби

В проучването на Bank of America 28% от по-младите хора казват, че недвижимите имоти представляват голям потенциал за растеж. 31% от по-възрастната група са на същото мнение. Но не е необходимо да сте наемодател, за да започнете да инвестирате в недвижими имоти. Има много инвестиционни тръстове за недвижими имоти (REITs), както и платформи за групово финансиране, които могат да ви помогнат да станете собственици на недвижими имоти.

Частен капитал

Частният капитал се отнася до инвестиции в компании, които не се търгуват публично на фондова борса. Фондът за частен капитал взема пари от инвеститорите на фонда, инвестира парите в подобни компании - обикновено чрез вземане на контролни дялове - и работи с мениджърските екипи на компаниите, за да направят бизнеса им по-ценен.

Целта е по-късно да продадат своите портфейлни компании - надявайки се на прилична печалба. Въпреки че фондовете за частен капитал обикновено не са отворени за малки инвеститори, те набират популярност сред богатите. През 2021 г. изкупуването на частен капитал се удвои спрямо 2020 г. до 1,1 трилиона долара според Bain & Company. Той също така привлече вниманието на богатите милениали.

Проучването на Bank of America показва, че 25% от хората на възраст от 21 до 42 години с активи от поне 3 милиона долара определят частния капитал като една от най-големите възможности за растеж, в сравнение с 15% за тези, които са по-възрастни.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.