През миналата седмица фондацията на певицата Риана Clara Lionel Foundation обяви, че ще дари 5 милиона долара на различни организации, които се занимава в дейности за ограничаване на разпространението на коронавируса.

"Няма значение кой си и от къде си, тази пандемия ще засегне всички нас. А за най-уязвимите в света е възможно най-лошото тепърва да предстои", се казва в позицията на фондацията.

Дарението идва като добър пример за това как известните могат да помагат. Риана е най-богатата жена музикант в света, като само между 2018 и 2019 година нетното ѝ състояние се е увеличило от 210 до 600 милиона долара.

Но Риана не е живяла цял живот в лукс, а като дете е трябвало да спестява джобните си за цялата учебна година, за да си купи чифт обувки Timberlands, спомня си тя.

Въпреки че тя е известна на първо място с творчеството си, както и в вкуса си към красотата и модата, приоритет за певицата е това тя да помага не само на семейството си, но и на много нуждаещи се хора. Тя е активно ангажирана с различни благотворителни каузи, като заради това през 2017 година е отличена като дарител от Харвард.

Снимка 458072

Източник: GettyImages

От Business Insider разказват повече за това как тя печели парите си:

Музикалната кариера на Риана потръгва, след като през 2003 година, когато та е 15-годишна, се среща с продуцента Еван Роджърс, който тогава е на почивка в родния ѝ Барбадос. Две години по-късно тя подписва договор с лейбъла на рапъра Джей Зи Def Jam. Дебютният ѝ сингъл носи името "Pon de Replay".

През следващите години певицата печели милиони от турнетата си. Най-доходоносното от тях е световният тур Diamond World Tour от 2013 година, който носи приходи от над 140 милиона долара. В допълнение тя печели от партньорства с различни марки. По времена своето Anti World Tour през 2016 година тя подписва договор със Samsung за 25 милиона долара.

Риана е продала повече от 60 милиона копия от албумите си. През 2016 година тя е спечелила 22,3 милиона долара от музика, отделно 7,6 милиона долара от стрийминг платформи и още 2,5 милиона долара от други продажби. Тя е и партньор и съсобственик на платформата за стрийминг услуги Tidal. Певицата обаче не печели само от музика. Тя има участия в редица филми, като "Home", "Annie" и "Ocean"s 8".

Снимка 466328

Източник: GettyImages

Успоредно с това тя успява да натрупа състояние благодарение на модната и козметичната индустрии. Риана е създавала колекции за марки като Armani и River Island, като има партньорство и с MAC. В допълнение тя работи и по линии дрехи и обувки за Puma.

Певицата има 11 парфюма, като дебютният от тях Reb'l Freur ѝ е донесъл продажби за 80 милиона долара.

Основната част от състоянието на Риана идва от партньорството ѝ с френския гигант в търговията с луксозни стоки LVMH. Компанията притежава половината от марката декоративна козметика на певицата Fenty Beauty. Самата тя притежава дял от 15% от марката, изчислявана на 3 милиарда долара.

През 2019 година LVMH и Риана пуснаха марка дрехи, обувки и аксесоари Fenty.