Ръст в акциите на онлайн гиганта Amazon добави 3,3 милиарда долара към богатството на главния изпълнителен директор на компанията Джеф Безос. Това го остави на едва 5 милиарда долара разстояние от възможността да изпревари Бил Гейтс и да се превърне в най-богатият човек в света.

За първи път състоянието на Безос е напът да мине границата от 80 милиарда долара, показват данните на Bloomberg Billionaires Index.

От дебюта на Amazon на фондовия пазар през март 2012 година той е спечелил 65,2 милиарда долара и сега богатството му се изчислява на 79 милиарда долара. То ще успее да мине 80 милиарда долара, ако акциите на корпорацията поскъпнат още при търговията в петък.

Стойността на ценните книжа се увеличи с близо 50 долара, след като от ръководството на Amazon обявиха, че могат да бият очакванията за финансовите резултати през това тримесечие.

За предходното от компанията отчетоха 35,7 милиарда долара продажби и печалба от 1,48 долара на акция, което изпревари прогнозите на "Уолстрийт". В четвъртък книжата достигната единична цена от 965 долара.

Подобен успех, като този на Безос, записаха основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин. Те двамата добавиха 1,4 милиарда долара към състоянието си, след като ценните книжана компанията майка Alphabet отчете приходи от 20,12 милиарда долара.

В момента богатството на Пейдж се изчислява на 44,7 милиарда долара, а на Брин - на 43,7 милиарда долара, като те са съответно 11-и и 12-и по богатство в света.