Най-голямото хранилище за злато в света, както може би се досещате, се намира в САЩ, но не е прословутият Форт Нокс. Това е пететажно подземно съоръжени, което се намира под сградата на Федералната резервна банка на Ню Йорк, на дълбочина почти 24,5 метра.

Трезорът е издълбан в скалата и сводът му е покрит от всички страни с дебела стоманобетонна риза.

Тази "пещера на съкровищата" е приютила злато за около 350 милиарда щатски долара. По цените от към 2012 г. това е приблизително 530 000 златни кюлчета.

Естествено, точното количество и на каква сума е съхраняваното злато не е публично известна. Знае се обаче, че е почти 2,7 пъти повече, отколкото в друг голям златен депозитар - във Форт Нокс, който се намира на територията на военна база в Кентъки, пише zen.yandex.ru.

Форт Нокс

Източник: Wikipedia

Форт Нокс

Това обаче не е най-голямото количество злато, което се е съхранявало тук. Пикът е бил през 1973 г., когато в този трезор са били на склад над 12 000 тона злато, което е почти двойно по-повече от сегашния му обем.

Смята се, че в момента вътре в "златната пещера" на Федералната резервна банка на Ню Йорк се съхранява е 25% от световния златен резерв. По-голямата част от него не принадлежи на правителството на САЩ. Негови собственици са 48 чуждестранни банки и 12 международни организации.

Кои държави са лидерите по обем на златните резерви?

Кои държави са лидерите по обем на златните резерви?

Централните банки сякаш се запасяват за следващата криза

Интересното е, че наемателите на този склад не плащат за съхранение. Услугите за отдаване под наем на помещения, охрана и други подобни сат безплатно. Докато не докоснете златото си.

Ако собствениците решат да го вземат цялото или част от него, ще трябва да платят 1,75 долара за всеки изтеглен слитък. Но златото обикновено не се излиза от сигурния си дом.

Снимка 488423

Източник: flickr

Сградата на банката на Федералния резерв на Ню Йорк изглежда същата като много други сгради в Южен Манхатън. В сравнение с останалите, тя се откроява по това, че около нея винаги има много полицаи, а първите три етажа са със затворени от бронирани решетъчни прозорци.

Но много от жителите на града, а някои от тях и гости на Ню Йорк са добре запознати с това място. Единственият начин да влезете в склада е да преминете през прохода, който представлява 90-тонен стоманен цилиндър, който също е затворен в 140 тона бетон и стомана.

Хранилището е херметично - без достъп на въздух и е всъщност е смъртоносно място. За да се активира системата за поддържане на живота, е необходимо да се премине през многостепенна процедура за отваряне на достъпа до хранилището.

Снимка 488422

Източник: flickr

От откритите информационни източници става ясно, че във Фед - Ню Йорк златото е започнало да се съхранява след Втората световна война, когато много страни са били притеснени в търсенето на безопасно място за техните златни резерви.

Златото се съхранява в международни стандартни кюлчета, под формата на трапец.

Интересен факт: кюлчетата не са от стопроцентово злато, защото в такъв случай те биха били твърде меки и да за губят формата си по време на транспортиране, опаковане и съхранение. Слитъците съдържат определено количество друг метал, благодарение на който могат да запазят формата си.

Нюйоркската банка на Федералния резерв на САЩ не съхранява злато на физически лица или компании. Така че, за съжаление, трябва да си намерите друго сигурно място за съхраняване на вашето златно съкровище.