Най-интересното е, че милиардерите не си плащат големите данъци съвсем законно. Данъчните закони и скъпите данъчни адвокати им позволяват да внасят налози в държавната хазна вместо милиарди долари само милиони или даже нищо.

Да, случва се така, че на практика богатите и не толкова богатите американци могат да спестят много пари, като измамят данъчните власти за размера на дължимите федерални данъци върху доходите си. Но това е нищо в сравнение с това колко пари могат да спестят милиардерите, ако следват официалните данъчни правила и процедури.

Малко факти за това как супер богатите (не) плащат данъци

  • Джеф Безос увеличи състоянието си с около 99 млрд. долара между 2014 и 2018 г., но отчете само 4,22 млрд. долара облагаем доход за този период. И през 2011 г. той получи данъчен кредит от 4000 долара за децата си.
  • Уорън Бъфет, който добави 24,3 млрд. долара към състоянието си през периода 2014-2018 г., съобщи, че има само 125 млн. долара облагаем доход, като плаща подоходен данък общо по-малко от 24 млн. долара, т.е. реалната му данъчна ставка беше около 0,1%. А именно той многократно призоваваше за по-строги данъчни правила по отношение на богатите.
  • Майкъл Блумбърг плати само 70,7 милиона долара данъци върху дохода си през 2018 г., въпреки че отчете 1,9 милиарда долара нетен приход след получаване на данъчни облекчения въз основа на благотворителни дарения и възстановяване на чуждестранни данъци.
  • Джордж Сорос не плаща федерален данък върху доходите между 2016 и 2018 г., след като подаде иск за инвестиционни загуби.
  • Карл Икан и Илон Мъск се възползваха от правилата за дълга. Икан задържа лихвени плащания по дълга на компанията си, което му помогна да избегне плащането на федерални данъци върху доходите през 2016 и 2017 г. Мъск редовно взема назаем десетки милиарди долари за сметка на своите акции: тези заеми са необлагаеми и платените лихви често могат да се използват като данъчно облекчение. Така през 2018 г. Мъск изобщо не плаща федерален данък върху доходите.

Част от истината за данъчното облагане на богатите

За данъчни цели в САЩ доходите обикновено се определят като пари. Ако инвестицията се увеличи стойността си, това не се счита за облагаем доход. Експертите изчисляват, че най-богатите американци имат около 2,7 трилиона долара богатство, върху което не са платили и стотинка данъци! Има няколко причини за тази "математика", пише yandex.ru.

Първо, увеличаването на стойността на активите в някакъв смисъл е нереалистично или поне невъзможно да се използва за данъчни цели. Още през 1920 г. Върховният съд на САЩ постановява, че жена, получила определено количество акции, не трябва да плаща данък върху тяхната стойност, тъй като при прехвърлянето на акции "не взема нищо от имуществото на корпорацията и не добавя нищо към стойността на нейните активи като акционер. "

Реалността обаче е, че много заможни американци заемат щедро срещу своите активи, като ценни книжа. Например Илон Мъск заложи 57,7 милиарда долара акции на Tesla като обезпечение на лични заеми. Това дава на Мъск способността да харчи много пари, без да плаща данъци.

Второ, оказва се, че лесно можете да натрупате богатство, което никога няма да бъде обложено с данъци. Активите могат да бъдат разделени на фондации с нестопанска цел, чиито основни бенефициенти могат да бъдат хората, които ги управляват. Имотът може да бъде предаден и на деца и внуци. Освен това държавата позволява на наследниците да получат собствеността на настоящата стойност чрез заличаване на натрупаните данъчни задължения.

Така че мъдрият Бъфет никога няма да плати данъци върху огромната част от състоянието си, за което той говори неведнъж много открито. Милиардерът искрено вярва, че е по-добре за обществото, ако състоянието му се разпредели за благотворителност, отколкото ако се използва за леко намаляване на непрекъснато нарастващия държавен дълг на САЩ.

Трето, облагането на богатството е бюрократичен кошмар. Има трудности, например, с установяването на правила за определяне на стойността на активите. Има и обратната страна на медала за данъка върху активите. Някои трябва да продават активи, за да плащат данъци върху тях. Следователно системата частично работи, но има значителни пропуски в нея.

Какъв е резултатът?

Данните от открити източници показват, че през 2018 г., последната година, за която са налични данни, 0,001% от най-богатите американци - приблизително 1400 домакинства - плащат по-малък дял от доходите си като данъци, отколкото останалите 1% най-богати американци, за които ефективната данъчна ставка е била само 22,9% (за доходи, декларирани за облагане). За ултра богатите (същите 0,001%) данъчната ставка е била още по-ниска - 13,3% от облагаемия им доход през 2018 г.

Това е дори по-малко от средното американско домакинство, което плаща федерални данъци в размер на около 14% върху около 70 000 щатски долара среден годишен облагаем доход.

За елита ефективната данъчна ставка е още по-ниска. Така, Майкъл Блумбърг - милиардер, политик и бизнесмен, бивш кмет на Ню Йорк - плати само 3,7% данъци върху доходите си през 2018 година.